Fesztiválok, határon túli osztálykirándulás, Matolcsy rátermettsége és Overdose jövője. Havas tanár úrnak ismét van megosztandó véleménye. Sőt, az újságírás alapjairól is tanulhatunk.

A HírExtra sorozatában Havas Henrik véleményét ismerhetjük meg közéleti ügyekben. Az újságírás alapjai, fesztiválok, a hazavonult tárgyalódelegáció és Overdose szerepe: Havas tanár úr minden kedden segít eligazodni a bonyolult nagyvilágban. (Havas Henrik videóblogja a következő címen érhető el: http://www.hblog.hu/)

Láttuk múlt héten Vad Katalival kempingezni az EFOTT-on. Milyen volt a társasága?


Aki ilyet kérdez, az nincs tisztában az újságírás alapjaival. Az nem esemény volt, hanem pszeudoesemény azaz, nem spontán, hanem megtervezett, a közönség számára létrehozott valami. Egyébként a hölgyet ismerem, szuper intelligens, a férje pedig hozzánk járt Szegedre, bár a szakdolgozatát nem írta meg - amilyen lusta dög.

Hogyan vélekedik a fesztiválokról? Melyiket látogatja rendszeresen, és miért? Ha nem szereti őket, miért?

Soha semmilyen fesztiválon nem vettem részt. Egyszer voltam úttörőtáborban, de telefonáltam a nagymamámnak és hazavitt. Az utóbbi tíz évben nemhogy a tömeget nem bírom, de még meccsre se járok. Voltak nagy koncertélményeim, de azok a 60-as 70es években voltak. Például Spencer Davis, Czesław Niemen.

Néhány oktatással kapcsolatos törvényjavaslat: buktatás, határontúli-kirándulás program. Mit gondol ezekről?

A buktatással teljesen egyetértek. A kirándulást illetően, ugyancsak máig emlékezetes a kassai osztálykirándulás, Rákóczi sírjának a megkoszorúzása. A kötelező jelleg természetesen kizárt.

Mit gondol arról, hogy a kormány engedélyezné a fiatalkorúak elzárását?


Szigorú szabályok szerint, ezzel is egyetértek. Börtönről nem lehet szó. Képzett pedagógusok és segítők kollégiumi körülmények között kellene, hogy foglalkozzanak a kiskorúakkal. Fontos, hogy legyen a nevelők közt roma származású. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor csak rontunk a helyzeten.

A kormány összerúgta kicsit a port az IMF-delegációval. Azóta folynak a találgatások, hogy tárgyalási stratégia vagy mellényúlás a kormány hozzáállása?


Ha Matolcsy benne van a tárgyalásokban, tuti kudarc az egész. A kormány személyzeti politikája nem a legjobb…

Overdose győzelemmel tért vissza. Mennyire simogatja ez a tény nemzetünk lelki békéjét? Egyáltalán Overdose mint jelenség mit jelent Magyarországnak?

Azt majd csak a halála után tudjuk meg. Ha legközelebb is nyer, helyet kell neki szorítani a Nemzeti Múzeumban.

***

Eddigi Heti Havasok:

Semmi szükség az MSZP-re

Istennel nekem semmi bajom

Erős a parlamenti lobbija a prostitúciónak