Űrkrumplit falnak a kínaiak
A kínai űrburgonya betört a sanghaji élelmiszerpiacra. A némileg édes, lila színű terményt - fantázineve Lila Orchidea 3 - azon magokból termesztették, melyek egy kínai szondán megjárták az űrt.
2007. február 14. szerda 13:13 - Hírextra
A hajkou-i cég egyedülálló termékként népszerűsíti az "űrkrumplit", a város éttermei pedig valentin napi vacsoraként ajánlgatják a vállakozó szellemű embereknek. A burgonyát sütve, salátaként, desszertként vagy jeges italokban szolgálják fel, adta hírül a hirado.hu.
A kínai űrprogram egyik célja számos mutálódott gyümölcs és zöldség előállítása olyan magvakból, melyeket az űrben lévő sugárzásnak, nyomásnak és súlytalanságnak tettek ki. A kínai mezőgazdasági szakértők szerint az ilyen magvakból termesztett növények nehezebbek, táplálóbbak, nagyobb hozamúak lehetnek, bár számos kutató azt állítja, hasonló hatásokat közönséges laboratóriumokban is elő lehet állítani.
A közönséges burgonyával ellentétben, melyet a talajba ültetnek, a Lila Orchidea 3-at Hajnan-szigetének homokos partjain termesztik. A lila, édes burgonya főleg rostos fehérjéből és pektinből áll, melyek stimulálják a gyomrot és a beleket.