2024. szeptember 28. - Vencel

2,8 milliárd forintot követelnek a BKV-sok

A szakszervezetek béremelési követelésének teljesítéséhez plusz 2,8 milliárd forintra lenne szükség ebben az évben, de a BKV idei üzleti terve alapján nincs lehetőség ennek kifizetésére - mondta Antal Attila, a cég vezérigazgatója a szerdai sajtóbeszélget
2007. augusztus 30. csütörtök 06:30 - Hírextra
A közlekedési vállalatnál működő szakszervezetek a korábbi évek tapasztalatai alapján valószínűleg megszokták, hogy a béremelések mértéke alkudozások során alakult ki, amelyekben mind a két fél engedett - mondta Antal Attila. A BKV vezérigazgatója hozzátette: az idei javaslatot a gazdasági környezet, illetve a társaság üzleti terve alapján tették, és csak ezeken a kereteken belül van mozgástér. A cég vezetése által ajánlott 7 százalékos bérfejlesztésen túl a szakszervezetek ragaszkodnak még 6 százalékos emeléshez, ami plusz 2,8 milliárd forint kifizetését jelentené ebben az évben. A vezérigazgató kifejtette: a realitásoktól nem lehet elrugaszkodni. Az üzleti terv szerint nem lehet több a cég vesztesége 12,9 milliárd forintnál, jövőre pedig nullszaldóval kell zárniuk.

A társaság struktúrájának átalakítása augusztusra befejeződött - közölte Antal Attila. Korábban a BKV-n belül 12 igazgatóság működött, mindegyik önálló bérgazdálkodással és személyzeti politikával. Így a cégen belül is vannak bérfeszültségek, a buszsofőrök például 220 ezer forint körül keresnek, míg a HÉV-vezetők 170 ezret - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: ennek megoldására is javaslatot tett. A vezérigazgató szerint a kollektív szerződés, illetve a szociális juttatások átgondolásával ésszerűsíteni lehetne a bérezést.

A vezérigazgató augusztus 16-án adta át a cég ajánlatát a szakszervezeteknek, amelyek egy nappal később sztrájkot hirdettek. Antal Attila szerint egy nap alatt nem is lehetett érdemben átgondolni az ajánlatot. A cégvezető agresszívnek nevezte a szakszervezetek magatartását, amely szerinte nem segíti a megállapodást sem a béremelés, sem a sztrájk alatti elégséges szolgáltatások ügyében.

A vezérigazgató elmondta: reméli, hogy nem lesz sztrájk szeptember 4-én, de ezt nem lehet biztosan állítani. Az elégséges szolgáltatások mértékéről Antal Attila csak annyit mondott: a 0 százalékos készültség semmiképpen nem elfogadható, de a szakszervezetek minden javaslatáról tárgyalnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását