Később, de jól csúszik a "bozsolé"
Idén a megszokottnál öregebb lesz a híres francia újbor, a Beaujolais nouveau - bár csak néhány nappal. A hagyományosan november harmadik csütörtökén - idén 15-én - forgalomba kerülő ízes vörösbor előállítására szolgáló szőlők szüretelése ugyanis az elmúl
2007. augusztus 30. csütörtök 09:24 - Hírextra
Előzőleg csak 1947-ben, 1976-ban, 2000-ben és 2003-ben jegyeztek fel ilyen korai szüretet. A gazdák szerint a múlt század 70-es és 90-es évei között a szüret jobbára szeptember végén kezdődött, 1995 és 2000 között rendszerint szeptember 15. körül, 2000 óta szeptember 2. és 15. között. Az elmúlt fél évszázadban egyre korábban kezdődik a fürtök betakarítása.
A borászok arra számítanak, hogy az idei Beaujolais nouveau gyümölcsös ízű lesz, de nem olyan testes, mint a kiváló 2005-ös évjárat.
Ezt a fajtát valaha főleg Nagy-Britanniába szállították hajón, ma már az egész világon egy időben kezdik forgalmazni, hála a légi szállításnak.
A Beaujolais nouveau kezdetben egyszerű és olcsó népi bor volt, a francia kocsmákban kedvelték a híres francia kastélyborokkal ellentétben gyorsan érlelt és frissen fogyasztandó italt - idén 120 országban lesz társasági esemény a hírnevessé vált újbor forgalmazásának kezdete.
Forrás: MTI