2024. június 2. - Kármen, Anita

Az író Budapestre jön

November 28-án két napra Magyarországra érkezik az indiai születésű brit író Salman Rushdie - közölte az Ulpius-ház Kiadó kommunikációs igazgatója. Vándor Ágnes elmondta: a világhírű író azért látogat Budapestre, mert magyarországi kiadója megjelenteti él
2007. október 5. péntek 19:09 - Hírextra
Salman Rushdie 1947. június 19-én született Bombeyban, gazdag muzulmán családban.
Rushdie-t tizennégy éves korában Angliába küldték tanulni. 1964-ben megkapta a brit állampolgárságot. A híres cambridge-i King's College-ban történelmet hallgatott. Miután 1968-ban diplomázott, visszatért szüleihez, Pakisztánba.

Első regénye, a Grímusz 1975-ben látott napvilágot. A nagy áttörést a pályáján az 1981-ben megjelent : Az éjfél gyermekei hozta meg számára. A regénnyel Rushdie elnyerte az igen rangos, brit Booker-díjat.

1983-ban jelent meg a Pakisztán történelmét feldolgozó tanmeséje, a Szégyen. Negyedik regénye, a Sátáni versek. A könyv megjelenését követően az iráni iszlám vallási vezetők kimondták Rushdie-ra a fatvát, azaz az egyházi átkot. Ez tíz éven át szó szerint halálos fenyegetést jelentett a szerzőre és mindenkire, aki részt vett a mű nyilvánosság elé kerülésében.

A kényszerű bujkálás idején, védőőrizetben írta az 1990-ben megjelent Hárún és a Mesék tengere című, gyermekeknek szóló meseregényét, amelyben a szanszkrit elbeszélésirodalom és az Ezeregyéjszaka világa pazarul keveredik a nyugati narratív hagyományokkal.

Rushdie 1991-ben jelentette meg az Imaginary Homelands 1981-91 (Képzelt szülőföldek, 1981-91') című esszékötetét, 1994-ben pedig a Kelet, nyugat című novelláskötetével jelentkezett. A kilencvenes években két regénye jelent meg: A mór utolsó sóhaja (1995), Talpa alatt a föld (1999). A Fúriadüh 2001-ben látott napvilágot. Új könyve - Sálímár bohóc címmel novemberben jelenik meg. Salman Rushdie emellett az összes nagyobb politikai és irodalmi lap állandó szerzője.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását