A türingiai "Bratwurst" legrégebbi ismert receptjét egy weimari múzeum archívumában lelte fel a 75 éves Hubert Erzmann. Az 1432-ből származó tekintélyes pergamenkötetben pontos leírás szerepel, amely szerint a türingiai kolbászkészítők csakis a legtisztább, friss húst használhatják fel a sütni való kolbászkák elkészítéséhez, ellenkező esetben 24 pfennig - egy napi bevétellel felérő - büntetést kell fizetniük. A fentiekből is nyilvánvaló, hogy már a középkori piacokon is komolyan ellenőrizték a termékek minőségét.
A türingiai kolbászt, amely hagyományosan marha és sertéshúsból készül, a németek az ország egyik kulturális örökségeként ünneplik - és persze vég nélkül nassolják a futballmeccsek alatt.
A tollal írt évszázados instrukciókat csütörtökön állítják ki Türingia szívében, az erfurti kolbász múzeumban.