2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Fidesz a bioerőmű ellen

Tiltakozik a Fidesz a Szerencsen épülő szalmatüzelésű erőmű, a tőketerebesi szénerőmű, és a Polgárra tervezett gumiabroncs-égetőmű építése ellen. Ez hangzott el azon a miskolci sajtótájékoztatón, amelyet Illés Zoltán, a párt környezetpolitikusa tartott.
2007. december 18. kedd 16:05 - Hírextra
Magyarországon szükség van az alternatív energiára, de nem azokra, amelyeket a világörökség helyszínének közvetlen közelében, Tokaj-Hegyalja határában terveznek - mondta a szakpolitikus. A nap-, szél- és geotermikus energia felhasználása mellett a mezőgazdasági hulladék hasznosítására valóban nagy szükség lenne, de nem égetőművekre, mint amilyen a szerencsi lenne. Miután az Európai Unió egy három hónapja hozott állásfoglalása alapján nem támogatja az égetőművek telepítését, a bioalapanyag gázzá, majd villamosenergiává alakítását javasolja a párt környezetpolitikusa. Illés Zoltán szerint az erőmű tönkreteszi a környezet mikroklímáját, és több ezer ember megélhetését a vidéken. Ezért azt követelik, vizsgálják felül az erőmű építésére kiadott engedélyeket, és állítsák le az építkezést.

Nem támogatja a Fidesz a Polgárra tervezett gumiabroncségető létrehozását sem, mondván, a keletkező hamu, salak és pernye szennyezi majd a környezetet. A gumiabroncs megsemmisítésére Illés Zoltán azt az alternatív megoldást tudja elképzelni, amelynek során az abroncsot ledarálják, és a készülő utak aszfaltrégetéhez keverik.

Illés Zoltán határozottabb fellépést kér a környezetvédelmi tárcától a szlovákiai Tőketerebesre tervezett erőmű ellen. Azt kérik, vigyék Brüsszel elé a széntüzelésű erőmű ügyét, hiszen az nem csak a határközeli településeket, hanem a két ország közötti viszonyt érinti. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter már októberben jelezte: a leghatározottabban ellenzi, hogy Tőketerebesen szénerőmű épüljön. A környezetvédelmi miniszter akkor azt mondta: álláspontja szerint Szlovákia az erőművet elfogadhatatlan hatásvizsgálatok alapján akarja megépíteni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását