Feldagadtak az olaszok az ünnepek miatt
Átlagosan három kiló túlsúllyal zárták az olaszok az év végi ünnepeket, most a zöldségkúrának jött el az ideje - figyelmeztetett az olasz mezőgazdasági termelők szövetsége.
2008. január 6. vasárnap 10:57 - Hírextra
A Coldiretti statisztikái szerint Itália amúgy sem spártai étkezésükről híres lakói karácsony és újév között 100 millió kilogrammot fogyasztottak el a hagyományos kuglóf két fajtájából, a panettonéból és a pandoróból, 80 millió üveg pezsgőt ittak meg, továbbá 20 ezer tonna tészta, 8 millió kilogramm hús, szalámi, sajt, aszalt gyümölcs került a bendőjükbe (összesen 6 milliárd euró értékben). Ezáltal a szokásosnál 1500-2000 kalóriával vettek fel többet, és a súlygyarapodást külön elősegítette az alkoholfogyasztás, valamint a friss gyümölcs és zöldség mellőzése. És akkor még nem is szóltak a "táplálkozási rendellenességet" ugyancsak erősítő egy helyben való ülésről a nagy lakomák során.
A Coldiretti mindjárt recepteket is ajánl a "méregtelenítésre" és egyúttal a fogyásra és ezek Olaszországon kívül is megszívlelendőek: a narancs, az alma, a kivi hatása különösen kívánatos, a zöldségek közül pedig a spenót, a cikóriasaláta, a retek, a cukkini és a sárgarépa, olívaolajjal és bőséges citromlével megöntözve. Ugyanakkor a gazdák arra is felhívják a figyelmet, hogy a "méregtelenítés" közben nyugodtan lehet fogyasztani bab-, lencse-, zöld- és csicseriborsó-alapú ételeket, mert ezek biztosítják a szervezet megfelelő fűtőanyagát a hideg hetekben is.
Forrás: MTI