2024. április 29. - Péter

Albán kagylókonzerv, magyar csuklós busz

A KGST címere: vörös mezőben két sovány tehén feji egymást mondta egykor a pesti vicc. Mi meg vehettük a szocialista ipar olyan vívmányait mint az albán kagylókonzerv, a csehszlovák hálózsák és a vietnámi balzsam. Hát csoda, hogy Kelet-Európa gazdasági sz
2008. január 21. hétfő 10:47 - Tálos Lőrinc
„Míg a tőkés nyugaton fegyvert kovácsolnak, minálunk a Sztálin hídon vígan kopácsolnak.” (Csasztuska az '50-es évekből)

Vas és acél országa

A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa a közép- és kelet-európai szocialista országok gazdasági együttműködési szervezete a 1949. január elején született Moszkvában szovjet kezdeményezésre, az alapokmányt január 25-én írták alá. Az okok között említik, hogy a testvéri Szovjetunió szerette volna megóvni friss szerzeményeit a Marshall-terv, a nyugati tőke kísértésétől. Más szempontok is Moszkvához kötöttek bennünket. A katonai, stratégiai szempont szülte a nehézipar fejlesztését célul kitűző koncepciót. Az olaj és földgázvezetékek összekapcsolták az államokat, bár a hely ahol összefutottak – akárcsak az utak Rómában – a Szovjetunió területére esett. Az átfogó villamosenergia-hálózatok ugyanígy tettek, hogy gazdaságunkat, a többi közép- és kelet-európai országokhoz hasonlóan összeforrassza olyanokkal, akik nem a mi érdekeinket nézik döntéseik meghozatalakor. Igaz, a térség országai felzárkóztak egymáshoz. Ki lemaradt attól a fejlődési pályától, ami a világ kapitalista felén lett volna osztályrésze, ki hihetetlen ipari, gazdasági fejlődést futott be. Mármint ahhoz képest, ahol addig állt. Lehetséges, a növekedést inkább annak köszönhették, hogy többször kiváltak a szervezetből.



Pánvörös tanács

Gorbacsov a A KGST-ről
Anatolij Csernyajev feljegyzése az SZKP Politikai Bizottságának üléséről
1988. március 10.

Gorbacsov: Az MNK (a Magyar Népköztársaság) és az LNK (a Lengyel Népköztársaság) kereskedelmi forgalma a Nyugattal mintegy háromszorosa a miénknek. Görbe szemmel nézünk rájuk, ami miatt egyre inkább a Nyugat felé fordulnak, de a nyugati árukat akkor sem tudjuk kiváltani semmivel. A KGST-n belül szinte egyáltalán nincs is kereskedelem. Ami van, az inkább primitív árucsere. Aminek az alapja a [Szovjetunióból származó] kőolaj. A mi oldalunkon nem is érzik úgy az illetékesek, hogy szükséges kereskedni velük. [...] Őszintén kell föltennünk a kérdést a KGST-nek: integrálódjunk vagy sem? És nekik pedig el kell töprengeniük azon, hogy mit is akarnak, mert bizony mi sem engedhetjük meg magunknak, hogy olcsó nyersanyagokkal lássuk el őket az idők végezetéig. Ha a válaszuk „nem", akkor a mi kezünk is szabad lesz…
Forrás: beszelo.c3.hu
Albánia 1949-ben és 1961-ben is felfüggesztette tagságát, 1987-ben végleg hagyta ott a szervezetet. Megfigyelői státusszal bírt az integrációs szervezetben Jugoszlávia, a Kínai Népköztársaság, Észak-Korea, Jemen, Angola, Etiópia, Laosz, Afganisztán, Mozambik, Nicaragua.Természetesen akkor, amikor országuk urai épp ki se látszottak Moszkva fenekéből. Szerződéses kapcsolatokat létesített a KGST-vel 1973-tól Finnország, 1976-tól Irak és Mexikó. Hivatalos nyelvként ugyan minden tagország nyelvét elfogadták, de természetesen oroszul volt célszerű beszélni. Tevékenysége eleinte a kereskedelemre, a szakmai tudás megosztására, szakemberképzésre korlátozódott. A munkamegosztás és specializálódás később alakult ki, mégis erről ismerjük leginkább.

Vízet! Csuklik a busz!

Hazánk buszokat gyártott a világnak, Bulgária pedig targoncákat. Az NDK hajógyártása a halászhajókra korlátozódott. Kialakult a kimutatások megszállottjainak uralma is. Az országok gazdaságát összehangolva szervezték tekintetbe véve a termelési és fogyasztási, vagy a felhalmozásra, a külkereskedelemre vonatkozó adatokat. A szegényebb országok gazdaságát jócskán segítette a jobban elengedett országok által kamatmentesen nyújtott hitel. Sejthetjük melyik oldalon állhatott hazánk. Kitalálták, nem mi kaptunk. Energia és nyersanyagszegény országunk a KGST partnerektől importálta vasércet és szenet, sokáig a az összes villamos energiát, és a kőolajat.

Szalámi, badacsonyi szürkebarát

Mezőgazdasági termékeinknek a hosszú távra kötött szerződések jelentettek biztos piacot, nem is ügyeltünk a minőségére, és alávetettük azt a tömegtermelésnek. Olyan pocsék lőréket sóztunk az oroszok nyakába, hogy még mindig mellényúlunk néha, cukrot és szeszt lökünk a tokaji borba. Hiába no, a régi reflexek. Az oroszoknak tökmindegy, megisszák a denaturált szeszt is, csak átszűrik előtte egy marék földön, vagy kabátujjon. De a világ nem vevő az avinált löttyökre. Igaz, erőforrásainkat olyan gazdasági ágakra összpontosíthattuk, amelyek adottságaink révén a legjobban feküdtek nekünk. Versenyképességünknek ez se használt.

Amit homokra építettek

Elmaradott technikával és gazdasági szerkezettel helytállni a világpiacon olyan bűvésztrükk lett volna, amire tán még Uri Geller se képes.(Pedig ő nem KGST pléhkanalakat, de angol ezüstöt is hajlít. Milyen kár, hogy csal.) Más magyarázatok szerint az 1970-es évek olajválsága és olajár-robbanása bomlasztott. A tagállamok egyre jobban kötődtek a nyugati fejlett piacgazdaságú országokhoz. 1991-ben a Szovjetunió betiltotta a barter-kereskedelmet, a tagállamok közötti kereskedelem rúgott egy utolsót, majd kilehelte a lekét.1991. szeptember 26-án a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa hivatalosan is beadta az Elzett-kulcsot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását