Pablo Monsivais és Adam Drewnowski tanulmányukat a Journal of the American Dietetic Association című folyóiratban jelentették meg.
Az Egyesült Államok fegyveres erőinek egészségügyi parancsnoka, Richard Carmona 2006-ban nagy vihart kavart azzal a kijelentéssel, hogy az elhízás veszélye Amerikában nagyobb gondot és veszélyt jelent, mint a terrorizmus. A most megjelent vizsgálat azért választotta témájául az élelmiszer árakat, mert a kutatók véleménye szerint az amerikaiak kövéredésében nagy szerepe van annak, hogy éppen az a társadalmi réteg nem tudja megvenni a drágább, de egészséges ennivalót, amelyiknek erre a legnagyobb szüksége volna.
Monsivais és Drewnowski részletesen elemezték, hogy az alacsony kalóriatartalmú, de fontos táplálékot jelentő zöldségek, gyümölcsök, illetve a kalóriadús és telített zsírsavakat vagy szénhidrátokat tartalmazó gyorséttermi menük, cukros üdítők ára a vizsgálat két éve alatt hogyan változott.
Mint kiderült, a zöldségek, gyümölcsök ára két esztendő alatt csaknem 20 százalékkal növekedett, ugyanakkor ebben az időszakban a sült krumpli vagy az édességek átlag két százalékkal olcsóbbak lettek. Miközben az alacsony kalóriatartalmú, egészséges ennivalókból 1000 kalória megvásárlása 18,16 amerikai dollárt jelentett, a hizlaló ételekből 1000 kalóriáért csupán ennek egytizedét, 1,76 dollárt kellett kifizetni.
A kutatók kiemelik azt a tényt, hogy az egészségesnek nem minősülő élelmiszerek ára meghökkentően ellenáll az inflációs emelkedésnek, míg a zöldségek, gyümölcsök gyorsabban drágulnak, mint ahogyan az a pénz romlása miatt indokolt lenne. Úgy vélik, hogy az amerikai mezőgazdaság támogatását úgy kellene alakítani, hogy ez a kedvezőtlen változás visszaforduljon.
A téma szakemberei ráadásul rögtön tudnak jó példát idézni: Finnország évtizedekkel előbb a koszorúér-halálozásban az európai statisztika vezető országa volt. A finn politika így nagyszerű szervezéssel, az egészséges táplálkozás alapját képező ételek árának jelentős támogatásával a kedvezőtlennek minősülő termékek beszerzési költségeinek emelésével alaposan sikerült a finnek étkezését, életvitelét átformálni.
Az Észak-Karélia-program meglepő gyorsasággal - egy évtizeden belül - igazolta a jól átgondolt, állami beavatkozás pozitív hatását az emberek egészségének, életkilátásának javítására. Az amerikai kutatók hangsúlyozzák, hogy az egészséges élelmiszerek árának gyors emelkedése leginkább azoknak az étkezési szokásait rontja, akik éppen annak javítására legjobban rászorulnának: az USA-ban az utolsó években a gyermekkori elhízás arányának ijesztő növekedése észlelhető.