2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

El kell hagyniuk a pápai palotát

A vatikáni obszervatórium csillagászainak el kell hagyniuk castelgandolfói történelmi központjukat, mert a Szentszék kiterjedt diplomáciai tevékenysége miatt szüksége van a pápai palota minden részére.
2008. január 24. csütörtök 14:32 - Hírextra

Csak az a két kupola marad érintetlen, amely múzeumként működik - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az obszervatóriumot 1891-ben alapította XIII. Leó pápa, akit érdekeltek a csillagok és azt is cáfolni akarta, hogy az egyház ellensége a tudomány fejlődésének. A csillagvizsgáló 1935-ig a Vatikánban, a Torre dei Ventiben (Szelek tornya) működött. Ekkorra azonban Róma fényszennyezettsége olyan nagy lett, hogy gátolta a kutatást. XI. Pius pápa a castelgandolfói nyári palotát jelölte ki új székhelyül. Ekkor építették meg a két kupolát, a kornak megfelelő modern csillagászati eszközökkel. Nemzetközi ismertségre az obszervatórium akkor tett szert, amikor 1969 júliusában VI. Pál pápa onnan figyelte a Holdat, amelyre leszálltak az első amerikai űrhajósok.

Az új obszervatórium másfél kilométerrel távolabb rendezkedik be egy volt női kolostorban, amelyet restaurálnak és kibővítenek. Ide kerül a több mint 20 ezer kötetes könyvtár és az értékes meteoritgyűjtemény, valamint a csillagászok lakószobái.

José Funes jezsuita szerzetes, az obszervatórium igazgatója szerint az új helyen jobban elférnek, bár szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a pápai palotában dolgozhattak eddig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását