2024. május 16. - Mózes, Botond

Díj a csángókért tett erősfeszítésekért

A csángó magyarokért tett erőfeszítéseiért Pro Unitate Hungarorum - a magyarság egységéért - díjban részesült a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) alelnöke - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
2008. február 11. hétfő 10:10 - Hírextra
Ferkó Zoltán az Egyesült Magyar Ifjúság elnevezésű, Magyarországon bejegyzett, de az egész Kárpát-medencében működő ifjúsági szervezettől azért kapta az elismerést, mert 2007 tavaszán kerékpáros zarándoklattal hívta fel a figyelmet a moldvai csángó magyarok anyanyelvi vallásgyakorlásának hiányára.

A KEMCSE alelnöke 2007 tavaszán Budapestről Rómába, majd onnan Csíksomlyóra és Jászvásárba kerekezett azért, hogy felhívja a figyelmet a moldvai csángó magyarok anyanyelvi vallásgyakorlásának hiányára.

A zarándoklat során negyvenöt nap alatt két keréken mintegy 4.000 kilométert tett meg, áthaladt nyolc ország 370 településén, és találkozott több ezer emberrel. A 45 napos úton fogadták a Vatikánban, ahol petíciót adott át. Ferkó Zoltán végül a csángók magyar nyelvű miséjét nem engedélyező jászvásári püspökkel is tárgyalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását