2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Összeül a Világtanács

Szerdán kezdődik és egy hétig tart az idén hatvanéves Egyházak Világtanácsa (EVT) vezetőségének jubileumi ülése Genfben - közölte az MTI megkeresésére Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke, aki Magyarországot képvi
2008. február 12. kedd 08:13 - Hírextra

Az evangélikus püspök elmondta, hogy az EVT százötven fős központi bizottsága Genfben a hatvanéves jubileumi ünnepség keretében az ottani Szent Péter katedrálisban ünnepi istentiszteletet tart Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka vezetésével.

Ismertetése szerint az 1948-ban Amszterdamban létrejött genfi székhelyű szervezetnek jelenleg három fontos célja van: az egyházak tanításai közötti különbség felszámolása, az egyházak közötti kommunikáció javítása és szociális-diakóniai feladatok ellátása.

A brazil evangélikus elnök és kenyai metodista főtitkár által vezetett EVT genfi vezetőségi ülésén aktívabb feladatvégzést szorgalmaz majd, egyúttal igyekszik felszámolni szervezetén belül a bürokráciát. Akcióik idei mottója "Isten szeretete átformálja a világot", amely a béke, az igazságosság és a szolidaritás előtérbe helyezését jelenti tevékenységükben - mutatott rá.

Az evangélikus püspök megjegyezte, hogy Genfben a felekezetek közötti találkozókon kívül földrészek lelkészeinek eszmecseréjére is sor kerül. Jelentős ezenkívül a "nyilvános témákkal foglalkozó" bizottságuk működése, amely várhatóan többek között a kenyai belpolitikai válsággal kapcsolatban is állást foglal. Az EVT az aktuálpolitikához kapcsolódva meghirdette néhány éve az erőszak elleni évtizedet - tette hozzá.

A 347 tagegyházzal rendelkező EVT nemzeti szervezetekből épül fel, ennek tagja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) is. Az EVT testületét protestáns, ortodox és anglikán egyházak alkotják, ezzel létrejött a katolicizmus melletti "nagy keresztény tömb" - fogalmazott.
Gáncs Péter elmondása szerint a Szentszékkel jó kapcsolatot ápol az EVT, a Vatikáni Keresztény Egység Titkárságával például minden évben közösen kiadják a rendszerint januárban tartott ökumenikus imahét füzetét.

Szólt arról, hogy Magyarországon az EVT tagjának számító MEÖT-ben megfigyelőként szerepelnek a katolikusok, az ausztriai ökumenikus szervezethez azonban az ottani katolikus egyház is csatlakozott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását