2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bölcskei: az egyház joggal várja el az állami támogatást

Az állam nem tartja el az egyházat, mert az joggal várhatja el intézményei után a támogatást - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke Budapesten tartott keddi sajtóbeszélgetésén.
2008. február 13. szerda 07:35 - Hírextra

A személyi jövedelemadó (szja) felajánlások állami kiegészítésének 2009-es megváltoztatása érzékenyen érinti az egyházat. Az eddigiektől eltérően jövőre ugyanis az állam az adózók felajánlásaihoz még egyszer annyit tesz hozzá, ami jelentős visszalépés lesz - közölte.

A református püspök kifejtette: szerinte a változtatás hároméves periódusban lett volna optimálisan végrehajtható az adózás természete miatt.

Pozitív változásként értékelte ugyanakkor, hogy négy-ötéves tárgyalás után az szja bevallási ívein lehetőségként megjelent az egyházaknak felajánlható 1 százalékos rovat. Eddig ugyanis külön lapon kellett erről nyilatkozni - tette hozzá.

Bölcskei Gusztáv annak az elképzelésüknek is hangot adott, hogy szeretnék megtudni, az ország mely régióiban kapott az egyház kevesebbet, illetve többet az szja-felajánlásokból, ám ez a próbálkozásuk eddig az APEH-nél sikertelen maradt.

Kiemelte: az szja-felajánlások 2007-ben kimutatott összege jelentősen nőtt, amit a társadalom református egyház felé megnyilvánuló bizalmaként értékelt.

Ismertetése szerint ígéretet kaptak arra, hogy a kormányzattal átfogó tárgyalásokat folytatnak majd az egyház-finanszírozásról. Ez azonban annak fényében, hogy nélkülük határoztak az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM) az oktatási intézmények állami kiegészítő normatívájának rendszeréről, meglehetősen kérdéses - folytatta.

Ennek kapcsán a MRE "energikus levelet" is elküldött a kormányzathoz - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását