Valentin-nap az éttermekben
Egymással versengve várják a szállodák és éttermek február 14-én estére a Valentin-napot ünneplő párokat. Budapesten a vacsorák 9 ezer forintnál kezdődnek fejenként - a határ pedig a csillagos ég, úgy látszik, a vágyfokozó ételeket és a romantikát meg kel
2008. február 13. szerda 19:45 - Hírextra
Sárgauszonyos tonhal tatár zöldcitrommal, olívaolajjal és pirított fésűskagylóval, sajtos ravioli, majd jő az ánizzsal ízesített paradicsomszorbet citromos limoncella grappával (citromos olasz törkölypálinkával) - ez az urak köztes, hűsítő fogása az egyik budapesti szállodában, míg ugyanakkor a hölgyek mentolos csokoládészorbetet kanalazhatnak.
A főétel is izgalmasnak tűnik: serpenyőben sült borjúérme Marsala mártással, polenta ratatouille-jal (puliszkás-padlizsános lecsóféle) és zöldbabbal, vagy sütőtökben sült mediterrán tengeri sügér bazsalikomos paradicsomfondüvel, fokhagymás spenótlevelekkel és burgonyafelfújttal.
A desszertnél kötelező a díszítő rózsák és szívek alkalmazása.
Egy másik luxushotelben a menüsor homár carpaccióval kezdődik, zöldsalátával és avokádós paradicsom tatárral, majd jön a libamájjal töltött olasz tésztaféle (cannelloni) almával és Amarettóval, illetve pirított libamáj parajtortával és lilahagyma lekvárral.
Általában elmondható, hogy a libamáj, a homár, a lazac, a kagyló, a gomba gyakran előfordul a főételeknél. A köretek terén divatba jött az édesburgonya, és nosztalgikus emlékként a polenta, azaz a puliszka.
Az egyik körúti szálloda távol-keleti Valentin-napi menüvel kecsegtet: vegetáriánus tavaszi tekercs chili öntettel, csípős-savanyú leves csirkemellel, wokban sült garnélarák, thai vörös curry mártással és egzotikus gyümölcsökkel, sertéssült szecsuáni módra és sok-sok köret, meg jázminrizs. Az ételsort mini gyömbéres karamellpuding zárja, valamint ananásztempura és gyümölcsszorbet.
A desszerteknél legkönnyebb a Valentin-nap hagyományos piros színét, illetve a szívet mint motívumot alkalmazni. A legtöbb helyen már a terítés és a virág is utal az alkalomra.
Az italok közül sehol sem hiányozhat a pezsgő, sokszor eperrel (ez igazi adu-ász a szerelmeseknek) valamint a piros árnyalatú koktélok, szívalakú díszekkel, pálcikákkal.
Az árak fejenként 9-10 ezernél kezdődnek, van ahol a pár vacsorája 25 ezer, másutt fejenként ennyi, a megfelelő italokkal.
Ennyiért már egy szállodai hétvége is dukál vidéken. Nem árt azonban itt sem vigyázni, mert a kedvezményes akció olykor csak látszat: a gyertyafényes vacsora és pezsgőbekészítés a szobába körülbelül 600 forintos pluszköltséget jelent a hotelnek, míg a pár olykor több ezret is ráfizet a februári romantikázásért.
Forrás: MTI