Victor Vasarely, a XX. század meghatározó, magyar származású képzőművészét ismerői szerint - ha már más eszköz, "érv" nem maradt - csakis édességekkel, csokoládéval és süteményekkel lehetett bármiről meggyőzni. Így nem véletlen, hogy az egyik szegedi cukrászda - eredeti francia recept szerint - elkészítette az 1997-ben elhunyt művész két kedvenc cukrászsüteményét, a rumos babát és az Ekler fánkot, s ráadásként megalkotta a tárlat inspirálta saját ínyencségeit is.
A rumos baba friss piskótából készül rummal, gyümölccsel és tejszínhabbal, az Ekler fánk kávés és karamellás édesség, csokoládés sapkában - árult el részleteket a csütörtökön bemutatott különlegességekről Szűcs Zoltán mestercukrász.
A mintegy tizenkét kilogrammos, százötven szeletes Vasarely-dísztorta könnyű, felvert házi piskótából készül pikáns ízesítéssel, meggyel dúsított csokoládékrémmel töltve, marcipánburkolattal, díszítésben és színvilágában az op-art festészet kiemelkedő alakjának műveit idézi.
A cukrászok három Vasarely-kockát is megálmodtak a tárlatra: az egyik meggytöltelékkel dúsított csokoládékrémmel, egy másik pisztáciás ízesítéssel, a harmadik pedig málnalekvárral és étcsokival készül.
Azokat pedig, akik a sütemények mellett a pohárkrémeket is kedvelik, a Vasarely-kehely várja. A gyümölcsös ízesítésű könnyű krémekből csakis természetes alapanyagok felhasználásával összeállított ínyencség a művész képeinek színvilágát tükrözi.
A Móra Ferenc Múzeumban nyíló Vasarely-tárlat a művész életművének sokszínűségét mutatja be. A kiállításon március végéig megtekinthető negyvenhárom alkotást a pécsi és a Szépművészeti Múzeum, valamint magángyűjtők anyagából válogatták.