2024. május 19. - Ivó, Milán

Felújítás a Vörös téren

A moszkvai Vörös tér kövezetét hamarosan kicserélik, s a felújítás alatt a forgalom sem lesz zavartalan. Éppen ezért nagyon gondosan vizsgálják, mely időpont a legalakalmasabb a munkára, amelyet a legújabb technológiák felhasználásával szándékoznak elvége
2008. március 3. hétfő 07:06 - Hírextra

Mindeddig csak részletekben javítgatták az 1804-ben készült kockakőburkolatot. Mostanra a szakértők szerint kimosódott alóla a homokalap egy része, ettől némelyik kő billeg, és könnyebben morzsolódik, a tér egészén pedig már elég hepehupás a burkolat.

Szakértők felvetették, hogy a különleges, hasáb alakú, s így különösen vastag burkolatot alkotó kövekkel kirakott felület szavatossági ideje ezer év körül van, de az illetékesek fontosnak tartják a felújítást.

Elterjedt, hogy mélygarázst építenek a felújítás örve alatt, ám a döntéshozók elmondták: csak a tér alatti, ősrégi, siralmas állapotú helyiségeket állítják helyre, de nem kizárt, hogy azokban később parkolók lesznek.

A Kreml fala mentén húzódó tér helyén a középkorban piac volt, amíg III. Iván cár nem száműzte onnan az árusokat és a faházakat. Később a kereskedők visszaszivárogtak, olyannyira, hogy magát a teret is Torgnak, vagyis piacnak nevezték, s a piac egészen a XVIII. közepéig működött. Mai nevét - amely magyarul vöröset, de szépet is jelent -, a XVII. században kapta, amikor a Vaszilij Blazsennij-székesegyház mellett a Kreml falában lévő Szpasszkij-bástyára felépült az ismert óratorony. Mai képét a tér a Történelmi Múzeum vörös épületének és a GUM áruháznak a XIX. század végi felépültével, illetve a szovjet időkben épült Lenin-mauzóleummal nyerte el, s ezután az új rend jelképe lett: itt tartották a díszszemléket, az 1945-ös győzelmi ünnepséget, és itt fogadták Jurij Gagarint, az első űrhajóst.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását