Tutankhamon szakácskönyve
Tutankhamon szakácskönyve látott napvilágot Nagy-Britanniában, amelynek szerzője az ókori egyiptomiak gasztronómiai örömeivel szeretné megismertetni a ma emberét. A kiadvány az első része a Múltat megfőzve (Cooking the Past) című sorozatnak, amely történ
2008. március 6. csütörtök 09:39 - Hírextra
Tutankhamon szakácskönyvének szerzője a Dorchesteri múzeum kurátora, Jackie Ridley, aki a kiadványban az ókori Egyiptom és a konyhaművészet iránti szenvedélyét élte ki, hogy újrateremtse azokat az étkeket, amelyeket háromezer évvel ezelőtt fogyasztott a Nílus-menti ország népe - olvasható a BBC News hírei között.
"Az ókori egyiptomiak szerettek enni. Minden az ízekről szólt, élvezetből ettek" - magyarázta kiadványával kapcsolatban a szerző.
S noha Tutankhamon korából nem maradtak fenn receptek, a falképeknek köszönhetően tudható, hogy mit ettek az ókorban az egyiptomiak, s milyen alapanyagokból készítették étkeiket.
Az állandó menü kenyérből, zöldségekből, szárnyasból, valamint sörből állt. A tehetősebbek megengedhették maguknak a sertés-, valamint birkahúst, sör helyett pedig bort iszogattak.
Tutankhamon étrendjét az ifjú uralkodó által elejtett vad húsa is színesítette.
"Ezek az étkek ízletesek, ám némileg különböztek napjaink konyhaművészetétől" - mutatott rá Jackie Ridley.
Ismertetése szerint az ókori Egyiptomban igen leterjedt volt a gránátalma, amelyek különleges ízt adott az ételnek, mintegy összhangba hozva az összetevőket.
Az étkek könnyen elkészíthetők mai alapanyagokból is, így a szakácskönyv segítségével bárki megrendezheti a "fáraók lakomáját".
Az ismertetett receptek szerint elkészíthető például a nílusi szárnyas gránátalmával.
Az ételhez mindenekelőtt gránátalmamelasz szükséges, amely napjainkban már nemcsak a Közel-Keleten kapható. Hús gyanánt kacsa, vagy más szárnyas, s nem feltétlenül nílusi eredetű. Szükséges még 20 dekagramm apróra vágott dió, egy fej, szintén felaprított hagyma, valamint egy gerezd fokhagyma áttörve.
A szükséges alapanyagokhoz tartozik egy kis fahéj, egy evőkanál olívaolaj, valamint egy kávéskanál őrölt koriander, 420 milliliter víz és só.
A körethez friss gránátalma, valamint friss koriander szükségeltetik.
A szárnyas-darabokat olajon meg kell pirítani, majd eltávolítani az edényből. Helyére a hagyma, fahéj, fokhagyma és dió kerül, ezeket szintén pár percig pirítanak, majd hozzáadják a melaszt, s az egészet lassú tűzön felforralják.
Visszahelyezik a húst, s először fedő alatt lassú tűzön párolják, majd levéve a fedőt kipirítják.
A körethez felvágják a gránátalmát, a lédús magvakat kiszedik, s friss koriander hozzáadásával elkészítik a köretet. Az ételhez pita illik a legjobban.
Forrás: MTI