A húsz országból érkezett csaknem kétezer sajtféleség közül a legmagasabb fokra egy alig 300 lakosú svájci faluban, Wasen községben készült gruyere-sajt került, amelyet Michael Spycher sajtmester állított elő. A zsűri kiemelte a győztes "telt és gyümölcsös ízét". A gruyere tehéntejből készül, 55 centi átmérőjű, 12 cm vastag korongokban érlelik Svájc Fribourg kantonjában és annak szomszédságában.
A 2008-as sajtvilágbajnokság második helyezettje egy olasz gorgonzolasajt lett, amelyet a CERPL bolognai sajtüzem állított elő, a harmadik helyen pedig ismét egy svájci termelő, a Guntershausen Kaserei cég végzett jellegzetes kérges peremű emmentálijával.
A sajt vb-t kétévente rendezik meg, és 2006-ban is svájci sajtkészítő lett a világbajnok, akkor Christian Wuthrichnak hívták a nyertest.
A szervezők közlése szerint 75 különböző sajtféleség versenyzett, köztük illatos krémsajtok, kemény korongsajtok és mindenfajta átmeneti változat, továbbá külön kategóriát alkotott a sós és a sótlan vaj is.
A "hazai pálya" előnyét kihasználva a múlt hét elején megtartott selejtezőkön az összesen 77 kategóriából 27-et nyertek a wisconsiniak, New York öt kategóriában győzött. A nyertesek kerültek a hétvégi döntőbe, amelyen kialakult a végső hármas sajtrend.