2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Világ Igazai emlékeztek

Az MSZP Magyar Progresszív Társaság Platformja szombaton hagyományteremtő szándékkal megemlékezést tartott Budapesten és vidéken több helyszínen a Világ Igazairól, akik életük kockáztatásával zsidó embereket mentettek a vészkorszakban.
2008. április 19. szombat 16:34 - Hírextra
Budapesten, az V. kerületben a Világ Igaza címmel 2004-ben kitüntetett Karády Katalin (1912-1990) színésznő emléktáblájánál tartott koszorúzási ünnepségen Hirsch Katalin, a szocialista párti platform elnökségi tagja beszédében rámutatott: fontosnak tartják, hogy emlékezzenek azokra az emberekre, "akik életeket mentettek úgy, hogy közben saját életüket kockáztatták." Mint elmondta, Karády Katalinra sem csak nagy színésznőként kell emlékezni, hanem olyan személyiségre is, aki "gyerekeket és neves embereket mentett meg".

Budapesten a IX. kerületi Tűzoltó utca 34. szám melletti leendő Salkaházi Sára téren, vidéken Baján és Gyulán szintén megemlékeztek a holokauszt idején zsidókat mentő emberekről. A Tűzoltó utcában Salkaházi Sára, a Szociális Testvérek Társaságának nővére, Baján Bernhardt Sándor második világháború alatti polgármester, Gyulán pedig a fizikus Bay Zoltán zsidókat mentő tevékenységét idézték fel ünnepélyes keretek között a szocialista párt platformjának tagjai.

A Világ Igaza (Jad Vasem) kitüntetésben olyan nem zsidó emberek részesülhetnek, akik a holokauszt idején - sokszor életük kockáztatásával - mentették az üldözötteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását