Hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre, ezt az időpontot tartották sokáig a tavasz kezdetének, a tradíciók előtt tisztelegve szervezik meg már több mint két évtizede a juhászversenyt és -találkozót a Csongrád megyei városban.
Az ország minden részéből érkező középiskolás és egyetemista csapatok reggel elméleti megmérettetéssel kezdik a napot. A tesztlapokon a juh tenyésztéséről, fajtatulajdonságairól, a tartási feltételekről kell számot adniuk. Délelőtt tartják a gyakorlati versenyeket, amelyeken az indulók nemcsak az állattartással és -gondozással kapcsolatos tudásukat mutatják be, hanem azt is bizonyíthatják, mennyire ismerik a juhászat ősi hagyományait.
A versennyel párhuzamosan folyik a pörköltfőzőverseny, amelyen a nevezésnek csupán egyetlen feltétele van, hogy a bográcsban készült ételhez kizárólag birka-, illetve kecskehúst használjanak föl. A szervező, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának diákjai is fakanalat ragadnak, ők azonban marhapörköltet készítenek, igaz csak versenyen kívül.
A fesztiválon népi iparművészek, szakmai kiállítók is bemutatkoznak. A gyerekeket pedig állatprémfelismerő-játék, rejtvények, ügyességi feladatok, állatsimogató várja.