A világnap alkalmából Budapesten a Csepel és a Duna Plázában várják szombaton az érdeklődőket. Az utóbbi helyszínen lesz gluténmentes termékekből kóstoló, táplálkozási tanácsadás és fellép a Szuterén együttes. A rendezvények időpontjai és a helyszínek megtalálhatók a www.liszterzekeny.hu című honlapon.
"Felmérésekből tudjuk, hogy Magyarországon a lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia (coeliakia) minden nyolcvanadik, századik embert érint" - fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón Korponay-Szabó Ilma, gasztroenterológus.
A glutén - amely a gabonafélékben (búza, árpa, rozs, tönköly) található fehérjék összefoglaló neve - a genetikailag prediszponált emberek szervezetébe bejutva immunreakciót vált ki, amely károsítja a vékonybél nyálkahártyát, és rendkívül változatos tüneteket okoz. A cöliákia diagnosztizálása - ismeretlensége mellett - azért sem könnyű, mert a betegségnek nincsenek jellemző tünetei. A szakorvosok a diagnózist vérvizsgálati tesztekkel és vékonybél-biopsziával támasztják alá.
A sajtótájékoztatón részt vett Fullajtár Andrea színművésznő is, aki elárulta: hároméves korában derült ki, hogy lisztérzékeny. Korábban többször félrediagnosztizálták: tejérzékenységre gyanakodtak, kivették az orrmanduláját, még a köldökét is ki akarták vágni. Mire kiderült, hogy lisztérzékeny teljesen legyengült. Később étkeztetése okozott gondot, hiszen abban az időben nem volt egyszerű megoldani a gluténmentes ételek előállítását. Ma ez már nem okoz nagy gondot, de betegsége meghatározza mindennapjait.
"Ha a színpadon olyan jelent van, amiben szendvicset kell ennem, akkor azt úgy oldom meg, hogy leeszem a tetején található finomságokat. Ha a rendező liszttel akarja beszórni a színpadot, akkor viszont figyelmeztetnem kell, hogy azt ne tegye" - mesélte a színművésznő.
A lisztérzékeny emberek csupán tíz százalékát diagnosztizálják gyermekkorban, ami azt jelenti, hogy a betegek kilencven százaléka felnő úgy, hogy nem derül ki a lisztérzékenysége - mondta Korponay-Szabó Ilma.
Ha a betegséget nem ismerik fel szövődmények és társult betegségek alakulhatnak ki, mint a csontritkulás, cukorbetegség, vérszegénység, vese- és immunrendszeri betegség, de daganatokra is hajlamosít.
A lisztérzékenység nem gyógyítható, de gluténmentes diétával tünetmentessé tehető. Ez abból áll, hogy el kell kerülni a búzából, árpából és rozsból készült ételeket, a kenyérféléket, péksüteményeket, süteményeket, pizzát és azokat az élelmiszereket, amelyek glutént tartalmaznak. Ide tartozhatnak egyes tejtermékek vagy készételek is, amelyek adalékanyaga tartalmazhat glutént. A lisztérzékenység egyetlen gyógymódja a diéta betartása.