A tehéntej étrendbe iktatásának elhalasztása inkább növeli, semmint csökkenti a két év alatti gyerekeknél kialakuló allergia kockázatát - állapították meg holland kutatók.
2008. július 9. szerda 10:41 - Hírextra
A széles körben elterjedt ajánlást kevés tudományos adat támasztja alá, ezért a Maastrichti Egyetem kutatói Bianca E. P. Snijders vezetésével 2558 csecsemő adatait elemezték.
Az étrendi információkat az anyák szolgáltatták terhességük végén, valamint a szülés után három, hét, tizenkét és huszonnégy hónappal. A gyerekeknél 2 éves korukban vizsgálták meg, vannak-e allergiás tüneteik.
Az eredmények azt mutatták, hogy növelte az ekcéma kockázatát a tehéntej és származékai étrendbe iktatásának elhalasztása a baba kilenchónapos korán túlra.
Más ételek héthónapos kornál későbbi bevezetése is növelte az ekcéma, valamint egyéb bőrtünetek és az asztmás légzés kialakulásának esélyét.
A holland kutatók továbbra is a csecsemők anyatejes táplálását tartják támogatandónak, de a Pediatrics című szakfolyóirat júliusi számában megjelent tanulmányukban felhívják a figyelmet: megkérdőjelezhető az egyéb ételek étrendi bevezetésének elhalasztását célzó ajánlás haszna.