A narancsnál hatszor egészségesebb
A baobab, vagyis a majomkenyérfa termése az egyik legkülönlegesebb gyümölcs a világon, ám Afrikán kívül szinte sehol sem fogyasztják. Az Európai Unió nemrég engedélyezte a magas tápanyagtartalmú gyümölcs behozatalát a kontinensre.
2008. július 16. szerda 07:33 - Hírextra
Hamarosan kapható lesz az Afrikában közkedvelt baobab, vagyis a majomkenyérfa gyümölcse, amit az Európai Unió most először engedélyezett importra.
A fekete kontinensen már több ezer éve ismert gyümölcs kívülről úgy néz ki, mint egy kókuszdió, és hatszor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, valamint kétszer annyi kalciumot, mint a tej.
A gyümölcs húsa fehér, állaga sajtszerű, és nagyon magas a tápanyagtartalma: nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vasat és káliumot.
A különleges alakú majomkenyérfáról az afrikaiak azt tartják, hogy megvédelmezi a falvakat. Csak különlegesen képzett férfiak mászhatják meg a fákat, hogy az ágakról leszedjék az értékes gyümölcsöt. Amint a kemény külsejét sikerült feltörni, már fogyasztható is a gyümölcshús, aminek fanyar íze van.
Kelet-Afrika egyes részein a gyümölcsdarabokat piros cukormázzal borítják, és édességként árulják. Európában valószínűleg gyümölcsitalokban és müzlikben találkozhatunk a különleges gyümölccsel.
Az EU döntésétől azt várják, hogy a szegény afrikai gazdálkodók némi bevételhez juthatnak az exportnak köszönhetően.
Forrás: inforadio.hu