Mit esznek a bajnokok?
Az olimpiai bajnokok különleges reggelit kapnak győzelmük másnapján, Pekingben például strucctojásból készült rántottát - derül ki egy szakácskönyvből, amelynek megjelentetését a pekingi olimpia kezdetéhez időzítette a kiadó.
2008. július 31. csütörtök 17:05 - Hírextra
Az Ötkarikás szakácskönyv szerzője W. Csoma Éva, aki annyit mondott magáról az MTI tudósítójának, hogy nyomdaipari vállalata van, újságíró, háziasszony és édesanya. Valamikor sportolt is, innen a vonzalom e téma iránt.
A tatabányai Sportmix Kft. által gondozott kötetet Fábián László olimpiai bajnok öttusázó mutatta be éttermében, több világhírű sportoló részvételével. A kötetben 30 olimpikon vall rövid interjú keretében étkezési szokásairól, a gasztronómiához fűződő viszonyáról. Az interjúk mellett kedvenc ételük és annak receptje is olvasható.
Ezekből kiderül, hogy teljesen mást kedvelnek a hatvanas-hetvenes évek sportolói és mást a mai világlátott fiatalok. A tájékoztatón ízelítőt kaphattak a jelenlévők Igaly Diána sportlövő olimpiai bajnok kedvencéből, a sajtos húsból, Kiss Balázs kalapácsvető olimpikon tonhalas krémmel töltött avokádójából és Fábián László olajos-magvas, fűszeres sült juhsajtjából.
A sportolók között is akad édesszájú: Dömötör Zoltán, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökének nem véletlenül hallgat a Süti becenévre - de nemcsak a süteményeket kedveli, hanem a madártejet is.
Néhány évtizeddel ezelőtt az volt a szokás bizonyos sportágakban, hogy jó sok rántott húst kell enni; ma már a táplálkozástudomány eszköz a minél jobb teljesítmény érdekében.
Ugyanakkor a sportolók is emberek, akik jórésze "civilként" a legegyszerűbb, leghagyományosabb magyaros fogásokat kedveli, a rakott káposztától a mákos gubáig vagy a sült kacsamellig.
A könyv bepillantást enged a tatai edzőtábor konyhai titkaiba is.
A szerző megemlít egy érdekes hagyományt, miszerint az olimpiai bajnokok győzelmük másnapján különleges reggeliben részesülnek. Pekingben strucctojásból készült rántottával kell megbirkózniuk az érmeseknek. A tatai edzőtábor kínálatában a felkészülés alatt már a struccból készült ételek is megtalálhatók voltak. Ennek jegyében idézi a könyv a szezámmagos strucc receptjét is.
Forrás: MTI