2024. november 22. - Cecília

Elektronikus sommelier

Egy hordozható "borkóstoló" felfedezi a hamisítványt és a veszélyes pancsokat: ez a feladata annak a készüléknek, amelyet Cecilia Jimenez-Jorquera, a Barcelonai Egyetem mikroelektronikai intézetének munkatársa dolgozott ki.
2008. augusztus 6. szerda 08:28 - Hírextra
A The Analyst névre keresztelt szerkezetet a Királyi Akadémia kémiai társaságának lapjában mutatták be. Az "elektronikus nyelv" hat érzékelővel működik, melyek mindegyike a borok különböző jellemzőinek felismerésére képes: egyik például az alkoholtartalmat, a másik a savasság mértékét, a harmadik a cukortartalmat méri.

A készülék különféle bortípusok sajátságaira programozható, és olyan finom jellemzőket is érzékel, amelyek más módon nem mérhetők. Már a kóstolás pillanatában kilistázza a begyűjtött adatokat: például ha Tokajit kóstol, akkor nem csak azt állapítja meg, hogy valódi vagy hamísitott-e a fajta, de megállapítja az évjáratot, azonosítja az előállító pincészetet és leleplezi az esetleges adalékanyagokat és összetevőket, amelyek nem részei az eredeti "receptnek".

Az, hogy a berendezés hordozható, különösen hasznos tulajdonság, hiszen így a vizsgálatokat a mintavétel helyszínén el lehet végezni, nem szükséges a begyűjtött anyagot egy laborba beküldeni és hosszasan várakozni az eredményekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását