Az ukrán kormány még a múlt év augusztusában megígérte, hogy három hónapon belül törvényi szinten szabályozza a legalább 0,9 százalékos arányban génmanipulált összetevőket tartalmazó élelmiszertermékek megfelelő jelöléssel való ellátását. A kérdés azonban egy éve nem mozdult el a holtpontról - írta hétfőn a Gyelo című ukrán gazdasági napilap.
A cikk szerint az ukrán fogyasztók továbbra is kénytelenek bizonytalan minőségű élelmiszereket vásárolni. A lap által idézett Ruszlan Holubec, az Ukrán Mérés- és Szabványügyi Hivatal molekuláris genetikai laboratóriumának vezetője elmondta, hogy az Ukrajnában forgalmazott élelmiszerek mintegy 30 százalékában találhatók génmódosított összetevők. Leggyakrabban, az esetek mintegy 80 százalékában génmódosított szóját kevernek az élelmiszertermékekbe, de
előfordul génmanipulált paradicsom, kukorica, rizs és cékla is - tette hozzá. Mint közölte, ezeket a termékeket kolbászfélék, konzervek, pékáruk, csokoládé és cukrászati készítmények előállításánál használják adalékanyagokként.
Jelenleg az ukrán kormány előtt két jogszabálytervezet fekszik: az egyik a génmódosított szervezetek és az ezeket tartalmazó élelmiszerek kötelező nyilvántartásba vételét írná elő, míg a második a génmódosított élelmiszer-összetevőknek a csomagoláson való feltüntetését lenne hivatott szabályozni.
Egyes élelmiszergyártók - a jogszabályok elfogadását meg sem várva, és a joghézagot kihasználva - a termékeiken máris feltüntetik, hogy azok nem tartalmaznak génmanipulált szervezeteket és összetevőket, jóllehet be sem vizsgáltatják a készítményeiket - állítják ukrán szakemberek.