Szalmonellát terjeszthetnek az előcsomagolt saláták
Attól, hogy a forgalmazó előre tisztítottként hirdeti egy termékét, az előcsomagolt zöldségek és saláták még veszélyesek lehetnek - például szalmonellával is megfertőzhetik a gyanútlan fogyasztót, aki pedig éppen az egészségesebb életmód ígéretében vesz e
2008. szeptember 4. csütörtök 20:45 - Hírextra
Megvizsgálták a kutatók, hogyan terjed a szalmonella és az E.coli vírusa - amelyeket eddig inkább a csirke- és marhahússal hoztak kapcsolatba - a salátákban és a zöldségek levelein. Tavaly ugyanis importált bazsalikom okozott szalmonellajárványt Angliában, az Egyesült Államokban pedig 2006-ban előcsomagolt csecsemőspenót okozott E.coli-járványt.
Gadi Frankel, az Imperial College professzora azt mondja, a vásárlóknak tisztában kell lenniük a csomagolt zöldségben rejlő veszélyekkel. "Abbéli erőfeszítésünkben, hogy egészségesen étkezzünk, soha nem látott mértékben fogyasztunk salátákat, és könnyelműségünkben a már megtisztított, előcsomagolt termékeket vesszük le a szupermarketek polcairól" - mondja.
Ezért a jövőben növekszik majd a szalmonellafertőzések veszélye - figyelmeztet a professzor, hozzátéve: attól még, hogy egyes gyártók tisztított, megmosott árut csomagolnak, a zöldség fogyasztása rejt magában veszélyeket.
A professzor Aberdeenben, egy konferencián beszélt minderről.
A szalmonella és az E.coli a szarvasmarha beleiben és a csirkék tojásjárataiban él, húsuk akkor szennyeződhet be, amikor levágják őket.
Gadi Frankel kutatásai során azt találta, hogy a szalmonella ostora segítségével bele tud kapaszkodni a levelekbe. Hogy zöldség is megfertőződhet szalmonellával, az eddig is tudott volt, de azt csak most sikerült kideríteni, miként marad meg a vírus a zöldségen.
"Most, hogy tudjuk, mint fertőzi meg a leveleket a szalmonella, már harcolni is könnyebb lesz ellene" - vélekedik a professzor.
Forrás: inforadio