2024. május 16. - Mózes, Botond

Békekötéssel végződött az IRA-mozi miatt dúló háborúság

Hónapokig tartó csetepaté után végül békés körülmények között került sor az IRA-ba beépült egykori ügynök életéről szóló film torontói fesztivál-bemutatójára, mivel a végső változat elnyerte a ma is inkognitóban élő kém tetszését.
2008. szeptember 11. csütörtök 13:22 - Hírextra
Martin McGartland kereken tagadta, hogy a Fifty Dead Men Walking című dráma brit és kanadai producereivel azért jutott volna dűlőre, mert többek között húszezer fontot (hatmillió forint) kínáltak neki a megegyezésért.

"Ha úgy gondoltam volna, hogy a filmet nem szabad levetíteni, akkor ha egy kocsiderék pénzzel akarták volna elintézni, akkor sem fogadtam volna el és faképnél hagytam volna őket" - erősködött McGartland, akinek 1997-ben megjelent memoárjaiból készült a film.

A Belfastban élő fiatal katolikus piti bűnözőt a nyolcvanas évek végén szervezte be az brit titkosszolgálat azzal a feladattal, hogy szivárogjon be az Ír Köztársasági Hadseregbe (IRA). Ahogy kitanulta a csíziót, a szervezetben végzett munkája több mint ötven ember életét mentette meg - írta visszaemlékezésében McGartland, s ezt állítja a film is.

Ennek ellenére, még a héten is azzal fenyegetőzött, hogy leállítatja a premiervetítést, és pert indít a produkció ellen, mert elferdítették a történetét.

McGartland telefoninterjújában azzal magyarázta a váratlan megegyezést, hogy a producerektől megkapta a film DVD-jét, és minél többször lepergette, annál jobban megtetszett neki.

A megállapodásban ugyanakkor az is szerepelt, hogy húszezer fontot kap, hogy lemondjon a szerzői jogairól és elálljon a további követelésektől.

Az IRA megtorlásától tartva megváltoztatott személyiség alatt Angliában élő egykori kém elmondta, hogy korábbi elutasítása azon a befejezetlen filmváltozaton alapult, amelyet még májusban látott. A szerdán a torontói filmfesztiválon bemutatott végleges verzió számos ponton megváltozott ahhoz képest - állította McGartland.

Kari Skogland rendező szerint McGartland nehezen értette meg, hogy mekkora a különbség, ha az életéről játékfilm és nem dokumentumfilm készül. Azonnal megváltozott a hozzáállása, amint a sajtó és a filmszakma mérlegre tette, és úgy találta, hogy hősporté készült róla - magyarázta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását