2024. május 17. - Paszkál

A Kossuth-díjas filmrendezőre emlékeznek

Dátumra pontosan szeptember 25-én lesz egy éve, hogy meghalt Gaál István Kossuth-díjas filmrendező (1933-2007), rá emlékeznek Rómában és vetítik filmjeit a Cinema Treviben csütörtöktől.
2008. szeptember 24. szerda 17:48 - Hírextra
Gaál István erősen kötődött Olaszországhoz, Rómában tanult a filmakadémián 1959 és 1961 között, később vendégprofesszor volt a római Filmművészeti Kísérleti Központban.

A megemlékező vetítéssorozatot az olasz Nemzeti Filmográfiai Központ és a Cineteca Nazionale, a világ egyik legjelentősebb filmarchívuma szervezte a Római Magyar Akadémiával és a Magyar Filmunióval közösen - mondta el az MTI-nek Pócs Dániel, az akadémia munkatársa.

A vetítés ötletadója Lorenzo Pompeo és Marco Belocchi filmtörténész volt, ők rendszeresen részt vesznek az akadémia vetítésein és nyomon követik a magyar filmtermést - tette hozzá Pócs Dániel.
Az ötnapos mozi Makk Károly Szerelem című filmjével kezdődik csütörtökön, mert Gaál István kortársait és az ifjabb magyar filmes nemzedék alkotásait is bemutatják a megemlékezésen.
A Trevi mozi közönsége vasárnaptól két napon át csak Gaál István filmjeit láthatja, így a Római szonátát, az Etűdöt, a Sodrásban címűt, utolsó nagyjátékfilmjét, az Orfeusz és Eurydikét, a Cserepek és a Holt vidék című munkáját.

Vasárnap Pintér Judit szerkesztő és Paolo Vecchi filmtörténész bemutatja a Gaál Istvánról szóló könyvet, amely az év elején jelent meg a torinói Lindau Kiadó és a Trieszti Filmfesztivál együttműködésében. A kötet bevezetőjét Jancsó Miklós írta.

Gothár Péter Megáll az idő, Nimród Antal Kontroll, Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, Szabó István Édes Emma, drága Böbe, Enyedi Ildikó Az én XX. századom, Szász János Witman fiúk, és a Woyzeck című filmjét, s Kovács András Valahol Magyarországon című alkotását is levetítik Rómában a Gaál-évfordulón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását