2024. május 19. - Ivó, Milán

Főigazgató kerestetik

Nemzetközi pályázatot írt ki az itáliai múzeumi főigazgatóság új vezetőjének posztjára Sandro Bondi olasz kulturális miniszter.
2008. október 2. csütörtök 13:06 - Hírextra
Olaszok és külföldiek is jelentkezhetnek a kényes megbízatásra: Olaszország mintegy másfélezer múzeummal és több világörökségi színhellyel büszkélkedhet, mint bármely más ország, de ezeket nem megfelelő hatékonysággal használja ki.

A majdani főigazgató feladata lesz biztosítani az olasz múzeumok állagának megőrzését és javítását, azt, hogy megfelelő köz- és magántámogatásban részesüljenek - közölte a miniszter a Reuters hírügynökséggel.

Az új "kulturális cárnak" meg kell állítania olyan nevezetes olasz kulturális kincsek hanyatlását, mint Pompeji városa, amelyet a Vezúv kitörése pusztított el Kr. u. 79-ben, amikor a tűzhányó hamuja betemette és ezzel megőrizte az utókor számára az akkori civilizáció emlékeit.
A kormány nemrég szükségállapotot vezetett be Pompeji körzetében és biztost nevezett ki élére, hogy megmutassa, nem marad ölbe tett kézzel a világ egyik legfontosabb régészeti területének hanyatlása láttán.

Bondi külön biztost nevezett ki arra is, hogy segítsen Róma és Milánó közlekedésének korszerűsítésében anélkül, hogy tönkretenné örökségüket. A két városban nem egyszer hónapokra vagy éppen évekre leáll az új metróvonalak építése, mert az építők ókori romokra bukkannak a munkálatok közben.

Bondi kifejtette, hogy a kulturális örökség, az idegenforgalom és az infrastruktúra eltérő érdekeinek sikeres összeegyeztetése javítaná Olaszország gazdasági lehetőségeit.
Az olasz GDP 10 százaléka az idegenforgalomból ered, de a Federturismo, amely a turisztikai ipar érdekeit képviseli, Silvio Berlusconi miniszterelnökhöz címzett levelében felpanaszolta, hogy Olaszország a 28. helyre csúszott vissza a Világgazdasági Fórum kimutatása szerint az idegenforgalom versenyképességét illetően.

Az öt vezető olasz múzeum látogatottsága a British Museuménak alig 12,7 százalékát, a párizsi Louvre forgalmának 13, a New York-i Metropolitanénak pedig csak 6 százalékát teszi ki a levél szerint.

Berlusconi könnyű célpontot jelent kulturális téren, mivel a saját médiabirodalommal rendelkező dúsgazdag politikus kereskedelmi tévécsatornáin főleg szappanoperák és lengén öltözött lányok láthatók.

Sandro Bondi kulturális miniszter a kommunista párt tagjaként kezdte politikai pályafutását, jelenleg viszont Berlusconi jobboldali Forza Italia pártjának tagja. Noha költőként már több verseskötetet publikált, augusztusban megdöbbentette a művészvilágot azzal a kijelentésével, hogy "nem érti" a kortárs művészetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását