2024. május 6. - Ivett, Frida

A pákozd-sukorói csata 160. évfordulójára emlékeztek

Katonai tiszteletadással, koszorúzási ünnepséggel, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc győztes pákozd-sukorói csatájának felelevenítésével emlékeztek az ütközet 160. évfordulójára Pákozdon, a Katonai Emlékhelyen vasárnap.
2008. szeptember 28. vasárnap 19:50 - Hírextra
A rendezvény az 1848-49-es szabadságharc emlékét őrző obeliszknél tartott koszorúzási ünnepséggel kezdődött, ahol Takács János (MDF), Pákozd polgármestere méltatta az évforduló jelentőségét, majd a résztvevők elhelyezték a kegyelet és a hála koszorúit az emlékmű talapzatán.
A Mészeg-hegyi ünnepi programsorozaton több ezren vettek részt.

Ott volt Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint a Magyar Honvédség több vezetője - köztük Tömböl László mérnök altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka -, továbbá a fegyveres erők, társadalmi szervezetek, egyházak, a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság képviselői, családok, s több száz fiatal.

Az ünnepi ceremónia után a Mészeg-hegy alatti fennsíkon - az egykori csatatéren - huszár és katonai hagyományőzők elevenítették fel a 160 éve lezajlott ütközet jeleneteit.

Ezt követően Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 160 évvel ezelőtti csata emlékét őrzi ez a nap, s az ütközet egyes jeleneteit felelevenítő bemutató is bizonyította, fontos őrizni történelmi emlékeinket, emlékezni azokra a katonákra, akik minden korban védték a magyar államot, népet, nemzetet.

Emlékeztetett rá, hogy az új Magyar Honvédség feladata az ország szuverenitásának őrzése, ha szükséges, a magyar állampolgárok életének és értékeinek védelme, emellett a magyar katonák a világ 13 országában, 17 helyőrségben "tesznek azért egy ezrednyi erővel, hogy másutt is béke legyen" - tette hozzá a miniszter.

"Ezer katona szolgál külföldön. Ez szükséges és elegendő" - mondta Szekeres Imre az MTI-nek.
Az ünnepi köszöntőt követően a miniszter elismeréseket adott át, egyebek között oklevéllel ismerte el a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének a pákozdi Katonai Emlékhely kialakításáért és folyamatos fejlesztéséért végzett munkáját. Az oklevelet Warvasovszky Tihamér, a baráti kör elnöke, Székesfehérvár szocialista polgármestere vette át.

Az ünnepség után a Magyar Honvédség különleges erőinek és helikopter-bázisának látványos bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását