2024. május 11. - Ferenc

Boldoczki Gábor Az év hangszeres szólistája

Boldoczki Gábor trombitaművész Münchenben gálaest keretében vette át a német Phono-Akademie 2008-as Echo-Klassik-díját, mint Az év hangszeres szólistája a Ha:ndel, Telemann CD-n nyújtott játékáért.
2008. október 21. kedd 22:55 - Hírextra
a nagy lemeztársaságok beküldik a német Phono-Akademie-nek az általuk legjobbnak tartott 2007-es felvételeket, s egy bírálóbizottság dönt - mondta le kedden Boldoczki Gábor az MTI-nek.
15 kategóriában adnak ki díjakat, s ő lett a SONY Classical kiadásában megjelent és a Sinfonia Varsovia kamarazenekarral fölvett Ha:ndel, Telemann lemez nyomán Az év hangszeres szólistája.
Előtte olyan művészek kapták meg ezt a díjat, mint például Anne-Sophie Mutter hegedűművész, Hélene Grimaud zongoraművész és Anna Netrebko operaénekes.

A vasárnapi díjkiosztó gálán a Müncheni Filharmonikus Zenekar játszott s világhírű művészek, köztük énekesek, mint Jose Carreras, Cecilia Bartoli és Andrea Bocelli léptek színpadra - jegyezte meg a 32 éves művész.

Elmondta, hogy november 7-én újabb lemeze jelenik meg a Sony kiadásában Glória címmel. Karácsonyi hangulatú barokk szonátákat játszik rajta trombitán, orgonán kíséri Hedwig Bilgram, aki 35 éven át Maurice André trombitaművész kamarapartnere volt. A 75 éves kiváló muzsikus csembalón is kíséri Boldoczki Gábort, csellón pedig Fenyő László.

A trombita - orgona felállás megszokott - magyarázta a művész, de a trombita - csembaló, illetve cselló az ő ötlete volt és tudomása szerint egyedülálló a zenei világban, holott vannak művek ezekre a hangszerekre.

Boldoczki Gábor a héten Isztambulban koncertezik. Az Isztambuli Szimfonikus Zenekarral Aleksandar Markovic vezényletével Hummel és Telemann trombitaversenyét adja elő a középkorban, a Boszporusz partján épült Topkapi Szerájban, amely 1853-ig a török szultánok hivatalos rezidenciája volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását