Márton-nap a reneszánsz jegyében
Márton-napi mulatságot rendeznek a reneszánsz jegyében november 8-9-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a szentendrei skanzenben újbor fesztivál és libator várja a látogatókat.
2008. október 29. szerda 15:31 - Hírextra
Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én - így hangzik a mezőgazdasági múzeum november 8-i programjának címe, amikor lampionos zenés felvonulás veszi kezdetét délután 5-től a Vajdahunyadvár körül.
Az épületben este 6 órától tárlatvezetés indul, A magyar bor Európában címmel. Reneszánsz kori ludas ételekről lesz gasztronómiatörténeti beszélgetés Füreder Balázzsal, a Kodolányi János Főiskola turizmus tanszékének adjunktusával.
Tátrai Zsolt fényképező borászmester tart november 9-én előadást Fény és szőlő címmel, Csoma Zsigmond muzeológus közreműködésével. Szintén Csoma Zsigmond kalauzolja a látogatókat a Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza kiállításon, amelynek ő a kurátora. Ezen a két napon mutatkoznak be a Fejér megyei borrendek is.
November 9-én az egész nap a reneszánsz jegyében telik: előadások sorozata idézi fel a kort, különböző aspektusokból. Szó lesz a kor királynéiról és életmódjukról, valamint az akkortájt használatos kerti fűszerekről, stílusos zenei aláfestéssel. A rendezvényt mesejátékok, gyerekprogramok és zenés-táncos népi produkciók színesítik.
Többféle újdonsággal rendezik meg az idén a Márton naphoz kötődő újbor fesztivált és libatort a szentendrei skanzenben ahová több ezer vendéget várnak - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
Takách Zsuzsanna elmondta, Márton napon még a századfordulón is országszerte lakomákat tartottak, s ilyenkor az őszi szokáskör szerint a pásztorok és a gazdák kolbásszal, szalonnával, tömött libával kölcsönösen megajándékozták egymást. Ezt a régi szokást elevenítik fel a Kisalföld tájegységen, amelynek házaiba most beköltöznek a Lajta Hagyományőrző Egyesület tagjai, és zenével, táncos mulatsággal teremtenek jó hangulatot. Megelevenedik a híres halászi búcsú is.
A gasztronómia híveinek egy mesterszakács készít majd különféle libafogásokat, köztük libamájat balzsamecettel és mézes céklával. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a szelídgesztenyével és vargányával főzött kölesrizottó, amelyet főtt és füstölt libamell-darabokkal javítanak fel. A Márton napi műsorkínálatban régi foglalkozások is előkerülnek, gyertyamártást, mézeskalács-sütést, krumplipuska- és tollsíp-készítést tanulhatnak a régi újra fogékony fiatalok.
A kulturális rendezvények között újdonság Agócs Gergely 14 éves mesemondó fellépése és a Gabalyda Bábszínház előadásában Ludas Matyi bemutatása.
Forrás: MTI