Mi okozhatta a szalmonellajárványt?
Vizsgálják a dél-dunántúli régió több általános iskolájában és óvodájában tömeges megbetegedést okozó szalmonellafertőzés forrását; a vizsgálatok első eredménye szerda délre várható - közölte Lövey László, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hiva
2008. november 18. kedd 18:17 - Hírextra
Az igazgató elmondta, az ÁNTSZ és a szakigazgatási hivatal közösen folytatja le a vizsgálatot, amelynek során megállapították, valamennyi érintett intézményben túróval készült ételt szolgáltak fel, az azonban még nem bizonyosodott be, hogy valóban a túró okolható a fertőzéséért.
"Amíg nincs meg a laboratóriumi eredmény, addig nem tisztességes bármely céget is megnevezni, s ezzel rossz fényben feltüntetni" - jegyezte meg Lövey László egy internetes portál kedden tényként közölt információjára utalva. Lehet ugyanis, hogy valóban a megnevezett gyártótól került az intézményekbe a túró, az viszont jelenleg még nem bizonyított, hogy a túró tartalmazott szalmonellát - magyarázta a szakember.
Az mindenesetre furcsa - tette hozzá -, hogy a szalmonellagyanús terméket gyártó cégtől több nagykereskedőn keresztül kereskedelmi forgalomba került termék tudomásuk szerint a vásárlók körében nem okozott megbetegedést.
Sréterné Lancz Zuzsanna, a hivatal Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratóriumának osztályvezetője az MTI érdeklődésére kedden azt mondta: múlt pénteken kaptak mintát abból a túróból, amely ott készült, ahonnan az ÁNTSZ szakemberei által a feltételezetten fertőzést okozó túró származott.
A vizsgálat még tart, ma még nincs eredmény - közölte a laboratórium vezetője, hozzátéve: azt azért tudni kell, hogy ez a túró nem azonos azzal, amelyből fogyasztottak a később szalmonellás tünetekkel orvoshoz fordult betegek.
A szalmonellajárvány november 3-án kezdődött el a Dél-Dunántúlon, és e hét elején már csaknem 200 beteget jelentettek öt somogyi iskolából és három pécsi óvodából az ÁNTSZ-nek.
Szűcs Mária, a tisztiorvosi szolgálat regionális intézetének főorvosa az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta: már minden érintett közösségben kimutatták a kórokozót, amely egyértelműen szalmonella. Azt még vizsgálják, hogy már az alapanyag fertőzött volt, vagy a nem megfelelő konyhatechnikai eljárás okozta a megbetegedéseket - tette hozzá a főorvos.