2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

10 év múlva új belépő?

Moldova akár már tíz éven belül csatlakozhat az Európai Unióhoz - mondta Valeriu Ostalep moldovai külügy-és európai integrációs miniszterhelyettes szerdán Budapesten az MTI-nek. Tárgyalópartnere, Eörsi Mátyás, az európai ügyek bizottságának elnöke szerint
2009. február 11. szerda 20:10 - Hírextra
Reménykedünk abban, hogy a következő tíz évben megtörténhet Moldova csatlakozása, ezen dolgozunk. Az ország integrációja azonban mindkét fél számára kihívást jelent - mondta Valeriu Ostalep az MTI-nek azt követően, hogy tárgyalt az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnökével.

Magyarország rendkívül fontos partnere a Moldovai Köztársaságnak az euroatlanti integrációban. Egyebek mellett a két ország parlamentje is együttműködhet a jövőben ebben a kérdésben - tette hozzá.

Eörsi Mátyás bizottsági elnök szerint a bővítési folyamat jelentősen lelassult, nem lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy mikor csatlakozhat Moldova a közösséghez.

"Nem is bővítésről kellene beszélni, hanem Európa újraegyesítéséről. Mert, ha Európa újraegyesítéséről beszélünk, akkor semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy Moldovának helye van az újra egységesített Európában" - tette hozzá.

Moldovának számos feladatot és kihívást teljesítenie kell, ezek közé tartozik a bírósági reform és a korrupcióellenes fellépés. Magyarország kész segíteni a szükséges reformok megvalósításában - mondta a politikus.

Az egykori szovjet tagköztársaság euroatlanti integrációja Gyurcsány Ferenc tavaly novemberi chisinaui látogatásán is felmerült. A magyar kormányfő ezzel kapcsolatban akkor azt mondta: "először van az eljegyzés, azután jön a házasság. Nem minden eljegyzésből lesz házasság, de ha rajta múlik, ő a végén igent fog mondani".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását