2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

A Külügy tudni akarja, hogyan halt meg egy magyar Irakban

Ismételten sürgette a Külügyminisztérium, hogy az Egyesült Államok soron kívül, hivatalosan erősítse meg a hírt, miszerint Irakban, az egyik amerikai támaszponton életét vesztette egy magyar állampolgár - közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel szerdán.
2009. április 8. szerda 17:43 - HírExtra
Az emlékeztető, amelyet Bogdán Tibor halála ügyében a konzuli főosztály vezetője kedden adott át a budapesti amerikai nagykövetség vezető konzuljának, sürgette a halálhír megerősítését, továbbá azt, hogy a washingtoni kormányzat adjon részletes tájékoztatást a körülményekről - írta közleményében Szelestey Lajos.

A nagyradai Bogdán Tibort, aki teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában az amerikai támaszponton. A hatóságok hétfőn emeltek vádat a lövést leadó amerikai katona ellen. Mint Held Andrea, a férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője hétfőn az MTI-nek elmondta, a férfit munkavégzés közben, a táborban érte a halálos lövés. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették. A magyar férfi holttestét még nem szállították haza, Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják az esetet - mondta a marketingvezető. A társaság már a haláleset napján értesítette a férfi hozzátartozóit, másnap pedig a Külügyminisztériumot is tájékoztatták - tette hozzá.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek hétfőn azt mondta: a cég valóban tájékoztatta a Külügyminisztériumot, a tárca pedig azonnal választ kért az iraki és az amerikai hatóságoktól. A hivatalos válaszra továbbra is vár a Külügyminisztérium - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a tárca miért nem tájékoztatta az esetről a nyilvánosságot, Szelestey Lajos azt mondta: "azért, mert előbb mi tájékozódunk".

Az amerikai erők hétfőn közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az alvállalkozó magyar volt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót - állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét. A francia hírügynökség jelentése szerint a vádemelésről szóló amerikai közlemény magyar állampolgárként határozta meg az áldozatot.

Szelestey Lajos közleménye szerint az átadott emlékeztető összhangban áll azzal a szóbeli jegyzékkel, amelyet az ammani magyar nagykövetség néhány napja juttatott el az ottani amerikai képviseletnek.

A keddi találkozón Berta Krisztina főosztályvezető szorgalmazta az amerikai fél közreműködését a holttest mielőbbi hazahozatala érdekében, valamint felvilágosítást kért ennek várható időpontjáról és módjáról is. A vezető konzul megerősítette, hogy készek a haláleset tényéről a lehető legrövidebb időn belül hivatalos úton értesíteni a Külügyminisztériumot, és azt is közölte, hogy igyekeznek mielőbb megszerezni az információkat az ügy körülményeiről, valamint a földi maradványok hazaszállításának időpontjáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását