Nincs több csokoládé?
Jövőre kevesebb - és drágább - lehet a csokoládé, mert egy vírus veszélyezteti a nyugat-afrikai Elefántcsontpart kakaófáit - írja a brit New Scientist magazin. A Cacao Swollen Shoot Virus (CSSV) nevű kórokozó megölheti a fákat, és Elefántcsontpart tavaszi kakaóbabtermésének akár az egyharmadát is megsemmisítheti.
2009. április 14. kedd 10:57 - HírExtra
Az említett ország világ a legnagyobb kakaótermelője. Azonban Brazíliában is hasonló a helyzet: ott a fákat az úgynevezett boszorkányseprű-betegség fenyegeti, amelynek a Crinipellis perniciosa nevű gomba a kiváltója. A kutatók azon fáradoznak, hogy megfejtsék a kakaónövény genetikai kódját, és rezisztens géneket találjanak.
Az Afrikában honos CSS-vírus az elmúlt években nőtte ki magát a kakaóültetvények problémájává. Viaszos pajzstetvek terjesztik, ezért megállíthatatlan. A fertőzött fákat meg kell semmisíteni. A Ghánai Kakaókutatási Intézet (CRIG) szakértői időközben találtak olyan fákat, amelyek részben ellenállóak a vírussal szemben.
Most még ellenállóbb növényeket szándékoznak termeszteni. Ez azonban beletelik egy kis időbe. "Sokkal egyszerűbb lesz pár év múlva, amikor már megfejtettük a kakaó genomját", mondta Ray Schnell, az amerikai mezőgazdasági minisztérium miami kutatólaboratóriumának munkatársa a magazinnak.
A kakaónövény eredetileg az Amazonas esőerdeiből származik, időközben azonban Nyugat-Afrika állítja elő a világpiaci szükséglet hetven százalékát - írja a New Scientist. Az elmúlt évek robbanásszerű keresletnövekedése miatt a parasztok kibővítették ültetvényeiket, és kivágtak olyan fákat, amelyek egyébként a kakaófák között nőnek.
"A kakaótermesztés egyre inkább kezd egy monokultúrára hasonlítani" - mondta Paul Hadley, a brit Reading Egyetem munkatársa a lapnak. Így a betegségek gyorsabban terjedhetnek. Egyre több kakaót termesztenek száraz területeken is, ami még nagyobb stressznek teszi ki a fákat.
Forrás: MTI