2024. április 26. - Ervin

Lovas Napok Zánkán

Az ország legnagyobb lovas rendezvénye, mégsem tudunk róla eleget. Itt nincsenek celebek, és vastag pénztárcák: egy ingyenes fesztiválról beszélünk. Június 19-28 között irány Zánka!
2009. június 11. csütörtök 08:20 - Kővári Adrienn
Idén Zánka kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy megrendezze az V. Nemzeti Lovas Fesztivált, de a szervezők úgy döntöttek, hogy semmiképp sem szeretnék elaprózni az eseményt, ezért összekötötték a Zánkai Lovas Napokkal, így egy tíz napos rendezvény várja a családokat a Balaton mellé, melynek programjához több ingyenes gasztronómiai, zenei és családi program is kapcsolódik.

Egy kellemes sajtótájékoztató keretében többen is felszólaltak, hogy elmeséljék miről is szól ez a rendezvény, miért is olyan jelentős. Idén Sasvári Sándorra, a neves színművészre esett a szervezők választása, ő lesz a Lovas Napok házigazdája.

Lóval jobb Zánkán, mint máshol!

Jegyárak
Nemzeti Lovas Fesztivál
Napijegy: 2000 forint
Négy napos bérlet: 6000 forint
Hangzik a rendezvény jelmondata. A sajtótájékoztatót Sasvári Sándor nyitotta meg, aki megosztotta velünk bensőséges érzéseit is. „Én, mint ló szerető ember mondom azt, hogy keresve sem találhattak volna jobb, szebb helyet.” Elmesélte azt is, hogy a napokban ellátogatott a balatoni helyszínre, ahol majd a tíz nap alatt borlovaggá is fogják avatni. Ráadásul még énekelni is láthatják a vendégek a színészt, méghozzá lóháton.



Bogó Ágnes, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Ügyvezetője elmondta, hogy a rendezvény nem államilag támogatott, mint esetleg más lovas események, itt nem lesznek celebek sem. Sokkal fontosabb, hogy a megyék, a városok összefogtak, hogy megszülethessenek a Lovas Napok. Ők nem a sztárokért vannak, hanem a fiatalokért, és a családokért. Az a cél, hogy mindenki jól érezhesse magát ebben a tíz napban.

Fontos, hogy maga a rendezvénysorozat a legnagyobb részben ingyenes, kivéve az V. Nemzeti Lovas Fesztivált. A számok nem hazudnak: közel 800 lovast, és 900 fellépőt várnak a szervezők, a programok száma pedig eléri a 90-et. Nemcsak lovak lesznek, hanem korhű ruhákkal, és ételekkel is találkozhatnak az emberek.

Mindenki kaphatna egy lovat

Színes programok
Maratonhajtás, fogathajtás, akadályhajtás, díjhajtás, futóverseny, honfoglalás kori lovasbemutató. Ezeken kívül lesznek még filmvetítések, kirakodóvásár, vagy borbemutató, de a pónilovasok, és a solymászparádé is helyet kapott.
Mausz Gotthárd, a Lovas Világ Találkozó és a Nemzeti Lovas Fesztiválok ötletgazdája elmondta, hogy elsődleges céljuk, hogy a lovas életet bemutassák, és megszerettessék az emberekkel. Ő mesélte el azt is, hogy anno az egyik fesztiválról leadott az egyik Japán tévé egy műsort, s utána rengeteg hívást, levelet kaptak arról, hogy bizony japán turisták szeretnének ellátogatni hazánkba, pontosabban a lovas fesztiválra, mert nagyon tetszett nekik.

Az ötletgazda is egyetért azzal, hogy sajnos anyagi helyzetük nem a legjobb, ennek ellenére mégis sikerült egy színvonalas rendezvényt létrehozniuk.



A fesztivál népszerűsítésében közreműködő Magyar Turizmus Rt képviseletében Dani Barbara, a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója fontosnak gondolta kiemelni, hogy nemcsak a lovaké lesz a főszerep ebben a tíz napban, hanem az egyéb kulturális programok is ugyanolyan fontosak.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kassai Lajos, lovas íjász világbajnokunk is. Fontosnak érezte megköszönni, hogy egyáltalán részt vehet egy ilyen szép kezdeményezésben, szerinte ez Európában teljesen egyedülálló. Elmondta még, hogy maga a ló képes elfeledtetni mindent az emberrel, legyen szó nézeteltérésről, vagy bánatról. Csak a ló számít, semmi más. Fontosnak tarja, hogy a következő generációval ne csak magát az állatot, hanem ezt a különleges életstílust és a sportot is megszerettessék.

Már negyven éve

Koncertek a tíz nap alatt
Ladénybene 27, Varga Feri és Balássy Betty, Kovácsovics Fruzsina, Mark, Republic, Vágtázó Csodaszarvas
A programsorozat a lovak körül forog, s az egész lovas kultúra helyet kap ebben a tíz napban. Azért is nagyon jelentős most ez az esemény, mert évfordulót ünneplünk. Már negyven éve, hogy lerakták az első alapkövét a Zánkai Gyermek és Ifjúsági centrumnak.

Elsődleges céljuk a szervezőknek, hogy megszerettessék a magyarokkal a lovakat, és a lovas sportokat. Emellett egy könnyed, és izgalmas programokkal szeretnének szolgálni  a családoknak a nyárra. Ilyen nagyszabású lovas rendezvénysorozatra évek óta nem volt példa hazánkban.



A Balaton szívében

Zánkai Lovas Napok Június 18-28.
Jún. 19-21: „A” kategóriás Fogathajtó és „B” kategóriás Kettesfogathajtó Országos Bajnokság VI. fordulója
Jún. 20: Zánkavics nap
Jún. 21: I. Zánkai Gyermek Lovas Nap
Jún. 22-24: I. Kárpát medencei Boros és Lovas Találkozó
Jún. 25-28: V. Nemzeti Lovas Fesztivál
Egyértelműn Zánka játssza a főszerepet, a szervezők rengeteg ember befogadására készültek. Lesz itt stadion 5000 fős lelátóval, és direkt erre az alkalomra építettek egy profi fogathajtó pályát, ahol nem titkolt céllal szeretnének majd világbajnokságot is rendezni. A lovaknak sem lehet majd okuk panaszra, mert közel 700 mobil istállót alakítottak ki az állatoknak.

Az V. Nemzeti Lovas Fesztivál

Budapest és az összes megye lovas küldöttségei képviseltetik majd magukat a rendezvényen. A fesztivál négy napja a lovas hagyományőrzés, a lovas hagyományőrzők nagy, nemzeti seregszemléje. Bemutatják egészen a honfoglalástól napjainkig azt a gazdag lovas múltat, mellyel országunk rendelkezik. Minden lovas küldöttség a saját, legjellemzőbb lovas hagyományait eleveníti meg egy 25-30 perces műsor keretében.

Lesznek itt lovas íjászok, honfoglaló magyarok, lovagok, kunok, hajdúk, kurucok, huszárok, betyárok, csikósok. A ő bemutatóikat kísérhetik végig a nézők a négy nap alatt. Az extrémebb fellépők sem hiányozhatnak, helyet kapnak majd a lovas tornászok, a díjugratók, vagy a western lovasok.

Megismerkedhetnek a kilátogatók a lovas falkavadászat minden trükkjével. Ha pedig már kicsit unjuk a lovakat, akkor szórakozhatunk a régi vásárokat idéző forgatagban, de lesz szüreti és lakodalmi hangulat is.



Irány Zánka!

A megnyitót semmiképp se szalasszuk el, mert közel 700 ló, és lovas fog felvonulni, az ő parádéjukkal kezdődik a fesztivált.

– A szórakoztatáson túl a rendezvény célja, hogy a Magyarország-kép formálásának részeként egy naprakész magyar lovas kultúrát mutasson be, a gazdag lovas hagyományoktól kezdve, a modern felfogású lótenyésztésen keresztül, a világ lovassportjához egyre inkább felzárkózó lovas sportig – mesélte Mausz Gotthárd, a Lovas Világ Találkozó és a Nemzeti Lovas Fesztiválok ötletgazdája.

Végszóként még annyit megosztott Bogó Ágnes a jelenlévő sajtósokkal, hogy hiába vékony a pénztárcájuk, de a hitük annál erősebb, és sikerült egy minőségi fesztivált letenniük az asztalra. Június 19-28 között várnak mindenkit szeretettel, mert lovakkal sokkal szebb az élet!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását