A mai menü: kígyómarta csirke
A kínai Kanton tartomány éttermeinek a legújabb ajánlata a mérgeskígyó marta csirke - megdöbbenést és vitát váltott ki.
2009. június 14. vasárnap 12:31 - HírExtra
A fogást sok étteremben kínálják ebben a tartományban, ahol az emberek egyáltalán nem esnek kétségbe, ha csúszómászókból, rovarokból és más szokatlan állatból készül az ebéd.
Az étel elkészítésének szigorú rituáléja van, és gyakran a vendégek jelenlétében történik: a szakácsok egy mérgeskígyót tartanak egy eleven csirke, kakas vagy tyúk fejéhez, a kígyó pedig megmarja a szárnyast, amitől az néhány másodpercen belül kimúlik. Ezután megfőzik a szárnyast. A fogás szervírozásának kétféle változata lehetséges: ha csak a szárnyast tálalják, az 10 euróba (2765 forint) kerül, ha a kígyó húsát is, akkor az 12 euró (3319 forint).
Egy kínai napilap utánajárt, mi is a sajátossága ennek az ételnek. A szakácsok szerint ez a fogás egyáltalán nem veszélyes az egészségre, mert a kígyó mérge főzéskor elveszíti mérgező erejét, sőt jót tesz megfázás és reuma esetén.
Liao Hsziaohszing, a kantoni Csungsan Egyetem egyik orvosa a napilapnak elmondta, a szárnyas szerveit megbénító kígyóméreg valójában protein, és így magas hőmérsékleten elkészítve igen tápláló. Mindazonáltal ő személy szerint nem tartja túl civilizáltnak ezt a fogást.
Nem csak ő van ezen a véleményen: az étel elkészítéséről felkerült egy videó több kínai honlapra, és máris sok kínai bírálta az állati kegyetlenség bemutatását, többen kérték a felvétel betiltását.
Jelenleg a közép-kínai Csungcsing egészségügyi hivatala elrendelte, hogy az ételt nem lehet felszolgálni egyetlen helyi étteremben sem. Néhány internetező ennek ellenére arról számolt be, hogy megkóstolta az ételt, és remeknek találta.
Forrás: MTI