Jön a génmódosított rizs?
A génmódosítás lehet az egyetlen járható út elegendő mennyiségű rizs előállítására a jövőben, ahogy a szárazság, a klímaváltozás és a szűkülő termőterületek miatt csökken a termés.
2009. július 22. szerda 21:43 - HírExtra
A fülöp-szigeteki székhelyű intézet negyedévente megjelenő kiadványában hangsúlyozzák a kutatók, hogy világszerte mintegy hárommilliárd ember alapvető élelme a rizs. A nagy vízigényű növény termőterületének 70 százalékát veszélyeztetik a várható változások. Ezért válik egyre fontosabbá a szerzők szerint a biotechnológiai eljárás, melynek során úgy módosítják a rizs génállományát, hogy ellenállóbb legyen a szárazsággal szemben, terméshozamát kevésbé csökkentsék a mostoha körülmények.
Az IRRI számos sikeres rizsfajtát fejlesztett ki a "zöld forradalomnak" nevezett időszakban az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején. Az intézet egykori igazgatója, az amerikai Nyle Brady úgy véli, a fejlődő országoknak nagyobb szükségük van a biotechnológiai úton feljavított növényekre, mint az Egyesült Államoknak.
Gurdev Khush, a Kalifornia Egyetem munkatársa, aki korábban az IRRI vezető kutatója volt egyetért abban, hogy a környezet nem olyan elfogadó a genetikai úton módosított növényekkel, mint kellene.
Az intézet becslése szerint 15-20 millió hektár rizstermő területet érint 2025-re a vízhiány. A múlt évben az előzőhöz képest a világ 25 országában összesen 9,4 százalékkal, több mint 120 millió hektárra emelkedett a földterület nagysága, melyen génmódosított növényt termesztenek - áll az intézeti jelentésben.
Forrás: MTI