2024. május 9. - Gergely

Szedik is, ajánlják is, pedig tudják, hogy hiba

Az egészségügyi ellátásban dolgozók maguk is gyakran vásárolnak táplálékkiegészítő készítményeket vagy multivitaminokat, melyeknek hatásosságát nem bizonyították, használatuk veszélyeire viszont rendszeresen érkeznek bejelentések.
2009. augusztus 6. csütörtök 06:32 - HírExtra
Anette Dickinson és munkacsoportja 900 amerikai orvost és 277 ápolónőt kérdezett meg arról, milyen ismereteik vannak a táplálékkiegészítőkkel, multivitaminokkal kapcsolatban, melyek különleges hatékonyságát, rendszeres szedésének előnyeit reklámok és színes magazinok bizonygatják.

A megkérdezett orvosok 83 százaléka férfi volt, és egyenlő arányban fordultak elő általános orvosok és különféle szakorvosok. Egyetlen szakterületet nem képviselt senki: a gyerekgyógyászok kimaradtak a fölmérésből.

Mint kiderült, mind az orvosoknak, mind a nővéreknek több mint a fele rendszeresen fogyasztott valamilyen formában táplálékkiegészítő készítményeket. Ennek okaként legtöbben az egészség megőrzését említették és azt, hogy az általuk elérhető információk szerint ezek a szerek segítik fizikai és lelki formában maradásukat.

Az orvosok 24 százaléka, a nővérek 27 százaléka csak multivitaminokat szedett. Minden harmadik-negyedik doktor és ápoló valamilyen speciális vitamint és táplálékkiegészítő anyagot vásárolt, mert azt szívvédőnek tartotta, illetve úgy tudta, hogy az a kezelés épen tartja az ízületeit, valamint általános egészségét.

Néhányan a többnyire ígéretes nevű készítmények szellemi egészségmegőrző tulajdonságaiban hisznek. Sokan ezzel indokolták a zöld tea és származékai, a halolaj, glukozamin, a lenmag, a kondroitin és az echinacea fogyasztását.

A fölmérés során ismét kiderült, hogy az egészségügyben dolgozók igényelnék a gyógyhatású szerekre vonatkozó, eddiginél sokkalta részletesebb, objektívebb tájékoztatást, oktatást. Az orvosok 75 százaléka, az ápolók 79 százaléka úgy érezte, hogy jó volna, ha rendeznének ilyen témájú továbbképzéseket.

"Ez a fajta oktatás igen hasznos lenne mind a doktoroknak, mind a nővérkéknek és ezáltal azoknak a betegeknek is, akiket az előbbiek kezelnek és gondoznak" - írták a dolgozat szerzői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását