2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Sólyomot nem szívesen látják Szlovákiában

A szlovák külügyminiszter azt tanácsolta Sólyom Lászlónak, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, pénteken ne utazzon Szlovákiába.
2009. augusztus 21. péntek 11:54 - HírExtra
A magyar államfő korábbi bejelentés szerint pénteken délután Révkomáromban részt vesz Szent István király szobrának felavatásán. A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős. Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta.

Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. A szlovák vezetők szerint ezért "érzéketlenség", hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában.

"Okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor" - állapította meg Miroslav Lajcák, aki ezt a szlovák álláspontot csütörtök este közölte Heizer Antal, pozsonyi magyar nagykövettel. Lajcák telefonon magyar kollégáját Balázs Pétert is tájékoztatta.

A két szlovákiai magyar párt - a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most - viszont nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő Révkomáromban részt vesz Szent István szobrának felavatásán, s ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította. A Sme című liberális pozsonyi lap csütörtökön szintén eltúlzottnak minősítette a szlovák reagálásokat, s úgy vélte: a szoboravatáson mindkét ország vezetőinek ott lenne a helye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 21. 12:40
Egy MAGYAR! Oda megy z EU-ban ahová akar!Utlevél sem kell hozzá...Mivel a történelmi Magyarország királya volt Szent István, ezeken a területeken akárhol jogos szobor állitás és avatás.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását