2024. május 8. - Mihály

Kampányzárási pánik

Egymást támadták és saját törekvéseiket igyekeztek még egyszer népszerűsíteni szombat délutáni kampányzáró nagygyűléseiken a német parlamenti pártok.
2009. szeptember 27. vasárnap 07:41 - HírExtra
A vasárnapi országos törvényhozási választások előestéjén mind a hat nagy párt elnöke - köztük Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU vezetője - stabilitást és biztos jövő ígért, különösen arra az esetre, ha a szavazók őket segítik hatalomra. Ezzel egy időben tették közzé azt a utolsó felmérést, amely arról tanúskodott, hogy a németek 80 százaléka továbbra is Merkelt szeretné látni a kancellári székben. A rivális szociáldemokrata kancellárjelöltre, Frank-Walter Steinmeierre ezzel szemben mindössze 20 százalékuk voksolt.

Egy másik közvélemény-kutatás ugyanakkor azt erősítette meg, hogy a vasárnapi szavazás eredményeként szinte teljesen egyforma esélye van egy konzervatív-liberális koalíció hatalomra jutásának, mint ahogy annak is, hogy a Németországot 2005 októbere óta kormányzó konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció a hatalmon marad. A két valószínű kormányzati szövetség fő közös vonása az, hogy mindkét esetben az 55 éves Angela Merkel lesz továbbra is a kancellár.

A konzervatívok szombati, berlini kampányzáróján Angela Merkel pártelnök-kancellár mindenekelőtt azt hangoztatta, hogy az országot csakis egy konzervatív-liberális koalíció képes határozottan és gyorsan kivezetni a gazdasági válságból. A kancellár minden korábbinál keményebben bírálta a rivális szociáldemokraták gazdasági elképzeléseit, azzal ijesztgetve a választókat, hogy az SPD adót akar emelni. Ezzel szemben Merkel gazdasági növekedést és adócsökkentést ígért és a szociális piacgazdaság, valamint a keresztény emberkép értékei mellett foglalt állást.

A Német Szociáldemokrata Párt drezdai nagygyűlésén Frank-Walter Steinmeier kancellárjelölt ezzel szemben azt hangoztatta: mindenképp el kell kerülni, hogy konzervatív-liberális koalíció alakuljon Németországban. Steinmeier - akárcsak az egész kampány idején - ezúttal is nyitva hagyta azt a kérdést, hogy az SPD szerint ennek reális alternatívája valójában mi lenne. Megfigyelők szerint ily módon közvetve megerősítette: a szociáldemokraták számára a nagykoalíció fennmaradása az egyetlen kézzel fogható cél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását