Egy kanadai kecskesajt, a Cendrillon (Hamupipőke) lett az idén a világ legjobb sajtja. A francia ajkú Québec tartományból való, 2005 óta gyártott különlegesség a Kanári-szigeteken rendezett World Cheese Awards 2009 nevű versenyben végzett az élen - közölte a gyártó, az Alexis de Portneuf sajtház.
2009. október 3. szombat 09:10 - HírExtra
A díjat minden évben a sajt világkongresszuson adják át. Idén a világ minden tájáról érkezett 300 szakértő kóstolt, és választott a világ 34 országából benevezett 2440 termék közül. Az indoklás szerint a győztes sajt hamvas, "savanykás ízű kecskesajt, egy kissé pikáns zamattal, amely idővel intenzívebbé válik".
#2 - hajnaltól délig nem írt oda semmit! és akkor utána most, elköszönéshez talán? | 2009. október 03. 12:00
" A nap mottója:
Ki mint vet, úgy arat. "
Ja, és mi volt az a Csé kedvence dal Hafanja... ön által? Csak nem "zenehíd"? (Láttam, fenn volt Csé is...
...
2009. október 3. 11:34
+ forrás adalék volt? (e cikket követően):
http://www.google.hu/search?hl=hu&q=A+kecskesajt+k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se+ma+is+f%C5%91leg+kis+k%C3%A9zm%C5%B1ves+sajtm%C5%B1helyekben+vagy+parasztgazdas%C3%A1gokban+t%C3%B6rt%C3%A9nik.+Kecskesajtot+sok+orsz%C3%A1gban+&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_huHU244HU244&ie=UTF-8
--
"Kecskesajtok
A sajtoknak egy egészen különleges csoportját képezik. A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Kecskesajtot sok országban (Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet) készítenek, de legnagyobb számban és sokféleségben leginkább Franciaországban." stb.
-
(Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Sokszor juh és/vagy tehéntejet is kevernek hozzá. A tej lehet nyers és pasztőrözött. A sajttészta tulajdonságai és az érlelés, illetve ettől függően az íz és az aroma alapján 3 alaptípust lehet megkülönböztetni.
- Az első esetben az alvasztásnál a tejsavképződés a döntő, az oltó hatása csekély. A sajttészta fehéres tömör, szerkezete finoman szemcsés.
- A második típusnál a tejsav és az oltó hatása kiegyensúlyozottabb, mint pl. a camembert-hez hasonló sajtoknál.
- A harmadiknál az oltó hatása van enyhén túlsúlyban.
Formázásuk is igen sokféle, 4 féle alaptípust különböztetnek meg. (Alvadékot formákba öntik, sajtkendőben lecsöpögtetik, finomra kikeverik, vagy a töretet formázzák.)
Kecskesajt lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel. Van, amelyikre porrá tört faszenet szitálnak, s ehhez gyakran kevés konyhasót is adnak.
A tej fajtájától, s az elkészítés módjától és az érleléstől függően az íz az enyhe krémestől a kifejezetten erőteljesig terjedhet. Némelyeket törkölyben érlelnek, másokat zöld- vagy más fűszerekkel, levelekkel borítanak, így még különlegesebb aromát kapnak a sajtok. Máskor a fűszeres adalékokat az alvadékba keverik bele.
Zsírtartalmuk a sza.-ban általában 45%, a szárazanyag legtöbbször 40-45% között van.)
...
2009. október 3. 11:26
MMR, Lendva, hallgatom...
11:15 "negyed 12 van mától." ... és új mondat és azt folytatta! de így zavaros lett! :-P
Nem sok helyen vették még át ezt a "kecskéset-sajtosat".
Ja, Berki éppen most hazudik a konzerv adásában a "vendégeiről" meg a "konyhájukról"... Szegényes a fantáziája és infantilis (így) az egész. Persze "Ilonka és t.sai" nem veszik tán észre... ;-)
Jut eszembe: Györgyike is kiakadt az ilyen Berki & 'Freddy magyar nyelvi profikon és odébb áll(t)? Merthogy hallom megint LEKTORT keresnek, ilyen hamar? ;-o ;-) ;-P
...
2009. október 3. 11:13
Beolvasták e kis hírt, bár nem pont innen. néhány webhelyen már fenn van... ;-P
Off! "Message":
Tövisek: "percelM", "a sajtok esemény..-esetében" stb. módon... ;-P
----
És a mai "Hét zeneszáma választás"? Mintha Karcsikának kedvezett volna avval a "Valahol egy lány" nótával? Mit most az előbb avval a másikkal, a "Szerénia" D. Nagy Lalissal? De nem jelentkezett ma! Hogy' lehet az? ;-o ;-D A "Hegedősné Márti Badacsonytördemicen" má' leköti egészen talán? ;-)
Azért megválasztották (neki) a Zasszonyok, hallottam. :-P
--
Volt egy hónapja egy másik "áthallásos" (a paranoiám, tuGGYa!) ilyen 7.z.sz. választás, a "Gyémántlány" MHV dala, de akkor a "Légy egy kicsikét bátrabb!" ;-o Amanda Lear (?) feldolgozás nyert. (Azóta is gyáván kutatom, hol lakik most, mert az info alapján nem látom soha a Bottyán uCCába', én biza ott nem. ;-( :'-/
Ja! És az a ma hajnali kezdő dal, az is D. Nagy. Lali, csak ezt meg én kértem anno a kív. műsorban egyik nyáron - "bánatomban"!? Szerintem nem emléxik rá(m). Nem szokott, állítja. A "Ha volna még időm".
Hát, lassan elfogy. Aztá' má' itt se lesz ez a sok ökörség(em) a neten... ;-/
" A nap mottója:
Ki mint vet, úgy arat. "
Ja, és mi volt az a Csé kedvence dal Hafanja... ön által? Csak nem "zenehíd"? (Láttam, fenn volt Csé is...
http://www.google.hu/search?hl=hu&q=A+kecskesajt+k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se+ma+is+f%C5%91leg+kis+k%C3%A9zm%C5%B1ves+sajtm%C5%B1helyekben+vagy+parasztgazdas%C3%A1gokban+t%C3%B6rt%C3%A9nik.+Kecskesajtot+sok+orsz%C3%A1gban+&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_huHU244HU244&ie=UTF-8
--
"Kecskesajtok
A sajtoknak egy egészen különleges csoportját képezik. A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Kecskesajtot sok országban (Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet) készítenek, de legnagyobb számban és sokféleségben leginkább Franciaországban." stb.
-
(Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Sokszor juh és/vagy tehéntejet is kevernek hozzá. A tej lehet nyers és pasztőrözött. A sajttészta tulajdonságai és az érlelés, illetve ettől függően az íz és az aroma alapján 3 alaptípust lehet megkülönböztetni.
- Az első esetben az alvasztásnál a tejsavképződés a döntő, az oltó hatása csekély. A sajttészta fehéres tömör, szerkezete finoman szemcsés.
- A második típusnál a tejsav és az oltó hatása kiegyensúlyozottabb, mint pl. a camembert-hez hasonló sajtoknál.
- A harmadiknál az oltó hatása van enyhén túlsúlyban.
Formázásuk is igen sokféle, 4 féle alaptípust különböztetnek meg. (Alvadékot formákba öntik, sajtkendőben lecsöpögtetik, finomra kikeverik, vagy a töretet formázzák.)
Kecskesajt lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel. Van, amelyikre porrá tört faszenet szitálnak, s ehhez gyakran kevés konyhasót is adnak.
A tej fajtájától, s az elkészítés módjától és az érleléstől függően az íz az enyhe krémestől a kifejezetten erőteljesig terjedhet. Némelyeket törkölyben érlelnek, másokat zöld- vagy más fűszerekkel, levelekkel borítanak, így még különlegesebb aromát kapnak a sajtok. Máskor a fűszeres adalékokat az alvadékba keverik bele.
Zsírtartalmuk a sza.-ban általában 45%, a szárazanyag legtöbbször 40-45% között van.)
11:15 "negyed 12 van mától." ... és új mondat és azt folytatta! de így zavaros lett! :-P
Nem sok helyen vették még át ezt a "kecskéset-sajtosat".
Ja, Berki éppen most hazudik a konzerv adásában a "vendégeiről" meg a "konyhájukról"... Szegényes a fantáziája és infantilis (így) az egész. Persze "Ilonka és t.sai" nem veszik tán észre... ;-)
Jut eszembe: Györgyike is kiakadt az ilyen Berki & 'Freddy magyar nyelvi profikon és odébb áll(t)? Merthogy hallom megint LEKTORT keresnek, ilyen hamar? ;-o ;-) ;-P
Off! "Message":
Tövisek: "percelM", "a sajtok esemény..-esetében" stb. módon... ;-P
----
És a mai "Hét zeneszáma választás"? Mintha Karcsikának kedvezett volna avval a "Valahol egy lány" nótával? Mit most az előbb avval a másikkal, a "Szerénia" D. Nagy Lalissal? De nem jelentkezett ma! Hogy' lehet az? ;-o ;-D A "Hegedősné Márti Badacsonytördemicen" má' leköti egészen talán? ;-)
Azért megválasztották (neki) a Zasszonyok, hallottam. :-P
--
Volt egy hónapja egy másik "áthallásos" (a paranoiám, tuGGYa!) ilyen 7.z.sz. választás, a "Gyémántlány" MHV dala, de akkor a "Légy egy kicsikét bátrabb!" ;-o Amanda Lear (?) feldolgozás nyert. (Azóta is gyáván kutatom, hol lakik most, mert az info alapján nem látom soha a Bottyán uCCába', én biza ott nem. ;-( :'-/
Ja! És az a ma hajnali kezdő dal, az is D. Nagy. Lali, csak ezt meg én kértem anno a kív. műsorban egyik nyáron - "bánatomban"!? Szerintem nem emléxik rá(m). Nem szokott, állítja. A "Ha volna még időm".
Hát, lassan elfogy. Aztá' má' itt se lesz ez a sok ökörség(em) a neten... ;-/
" tags: MMR, Lendva, Google falle: " MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, "