2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Herczog: nagyon fontosak az uniós források

A globális válság miatt, a stabilitásért folyó küzdelemben a tolerancia, a társadalmi szolidaritás háttérbe szorult, a kirekesztettek még kirekesztettebbé váltak, a szegények még szegényebbek lettek, ezért az uniós források még fontosabbak - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a romák társadalmi integrációjának lehetőségeiről szóló keddi budapesti uniós konferencián.
2009. október 13. kedd 12:58 - HírExtra
Az Európai Unió tagállamaiban 79 millió ember, az állampolgárok 16 százaléka él szegénységben, köztük 19 millió gyermek; a munkanélküliek 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, közöttük ott van az 520-650 ezresre becsült magyarországi cigányság jelentős része is. A magyarországi cigányok között 30-40 százalékos a munkanélküliségi ráta, 60 százalékuk gazdasági és társadalmi szempontból is hátrányos helyzetű térségekben, a legrosszabb infrastruktúrájú kistelepüléseken él. Emellett etnikai hovatartozásuk miatt az élet számos területén éri őket hátrányos megkülönböztetés, amely alapvetően befolyásolja életminőségüket, jövőjüket - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: a romák ötöde él rendkívül rossz lakhatási körülmények között, 30 százalék alatti a középiskolát végzettek, 1 százalék alatti a diplomások aránya. Ez nem maradhat így se Magyarországon, se az EU egészében, a változáshoz pedig hozzájárulhat, hogy 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem éve lesz az Európai Unióban - hívta fel rá a figyelmet Herczog László.

A konferencia címére - Az EU alapok szerepe a roma integráció elősegítésében - utalva a miniszter úgy fogalmazott: az unió a romák szegénységének, társadalmi kirekesztettségének csökkentését úgy segítheti elő, hogy támogatja a tagállamokat a nemzeti stratégia és politika kialakításában. Cél, hogy a tagállamok tanuljanak egymástól, átvehessék a bevált programokat. A pénzügyi alapok pedig közvetlenül segíthetik a rászorultak munkaerő-piaci és társadalmi integrációját - fogalmazott.

Az Európai Unió csak kiegészíti és erősíti tagjainak törekvéseit, a felelősség a tagállamoké, hogy minden megtegyenek a társadalmi feszültségek és társadalmi különbségek növekedésének elkerüléséért - fogalmazott Herczog László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását