2024. október 6. - Brúnó, Renáta

Egyeztetés a kampányfinanszírozásról

Szakmai egyeztetésre hívja jövő hétfőre a parlamenti pártok frakcióvezetőit a Transparency International Magyarország és a Freedom House az átláthatóbb kampányfinanszírozásról szóló reformjavaslataikkal kapcsolatban.
2009. október 19. hétfő 13:38 - HírExtra
A két civil szervezet közös hétfői közleményében azt írta: a konzultációt azért kezdeményezik, mert álláspontjuk szerint az általuk jegyzett törvénytervezetről csak akkor érdemes szavazni az Országgyűlésben, ha annak tartalmával minden parlamenti part egyetért.

"Örömmel tapasztaltuk, hogy az összes parlamenti párt foglalkozott az általunk megküldött, a kampányfinanszírozás megtisztítását célzó törvénytervezettel. Annak érdekében azonban, hogy ez a fontos ügy ne válhasson a napi pártpolitika áldozatává, készek vagyunk egy szakmai egyeztetés formájában semleges területet biztosítani a pártoknak a felmerült kérdések tisztázására" - írja Alexa Noémi, a Transparency International vezetője.

Molnár Bálint, a Freedom House Europe igazgatóhelyettese szerint az egyeztetés célja a félreértések eloszlatása és a már elfogadott kompromisszumok megerősítése.
A két szervezet vezetői emlékeztetnek arra, hogy ha a pártok a jelenlegi jogszabályok között vágnak neki a 2010-es választásoknak, csak törvénysértő módon tudják a kampányt lebonyolítani, ami alkotmányos, legitimációs aggályokat is felvethet.

A két szervezet október 8-án közölte, hogy átláthatóbb kampányfinanszírozási rendszer bevezetését sürgetik, és már a tavaszi országgyűlési választáson bevezetnék a kampányszámla intézményét, valamint lerövidítenék a kampányidőszakot.

A civilek egy törvénytervezetet is készítettek az MSZP és a Fidesz hasonló javaslatainak közös elemei összevonásával. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a választási kampányok során a jövőben ne egy-, hanem ötmillió forintot lehessen költeni jelöltenként.

A szocialisták október 15-én bejelentették, hogy törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek a civilek kampányfinanszírozásra vonatkozó - az SZDSZ és az MDF támogatását is élvező - javaslatát, amelyet szeretnék, ha már ősszel elfogadna a parlament.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója másnap azt közölte, pártja négypárti tárgyalást kezdeményez a párt- és kampányfinanszírozásról. Tóbiás József az MTI megkeresésére erre úgy reagált: "elég volt a bújócskából", az általuk jegyzett előterjesztésről szóló vita helye a Házban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását