2024. szeptember 29. - Mihály

Ajánlószelvény-gyüjtés másképp?

Dávid Ibolya törvényjavaslatban kezdeményezte az ajánlószelvény-gyűjtés szabályainak megváltoztatását. Előterjesztése szerint az ajánlószelvényeket nem a jelölő szervezetek gyűjtenék be, hanem a választók juttatnák el a helyi választási szervhez.
2009. október 26. hétfő 15:11 - HírExtra
AZ MDF maradéktalanul egyetért azokkal az észrevételekkel, kifogásokkal és véleményekkel, amelyek az ajánlószelvények jelenlegi rendszere ellen fogalmazódtak meg – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az MDF elnöke.

A független parlamenti képviselő kijelentette, hogy minden megoldásra nyitottak az ügy rendezése érdekében, de emellett ő hétfőn egy törvényjavaslatot nyújtott be a probléma rendezésére. Eszerint megmaradna az ajánlószelvények rendszere, de a szelvényeket nem a jelöltek, vagy a jelölő szervezetek gyűjtenék be, hanem a választók egy bérmentesített válaszborítékban küldenék vissza, vagy személyesen vinnék el a helyi választási szervhez.

Dávid Ibolya hozzátette: az MDF egyúttal azt is javasolja, hogy a választókerületben élő szavazásra jogosultak 0,5 százalékában határozzák meg az összegyűjtendő szelvények számát.
Rendkívül méltánytalannak nevezte, hogy különböző lakosságszámú választókerületekben ugyanakkora, fix számú szelvényt kell összegyűjteni.

A javaslatban az is szerepel, hogy a helyi választási bizottság háromnaponta köteles nyilvánosságra hozni, melyik jelölt hány ajánlószelvényt kapott.

Dávid Ibolya azt mondta, hogy felvetésük felnőttnek tekinti a választópolgárokat, miközben zaklatástól menti meg őket, hiszen a pártok aktivistái nem adják egymás kezébe a kilincset a választószelvények gyűjtésének idején. Hozzátette, hogy a tervezett módosítás megakadályozza az illegális adatbázisok létrehozását.

Kérdésre válaszolva közölte: ha elfogadják javaslatukat, akkor biztosan visszaesik a beérkező ajánlószelvények száma. Ezért is szeretnék, ha a lakosságszám arányában kellene fél százaléknyi ajánlószelvényt összegyűjteni, ami körülbelül 150-310 darabot jelent jelöltenként.

A jelenlegi helyzet kapcsán egyébként úgy fogalmazott, az ajánlószelvényekhez kapcsolódó paragrafusok elégtelenek arra, hogy elejét vegyék az illegális adatbázisok felállításának. Egyúttal az a rendszer is megszűnne, amikor a pártok aktivistái más politikai erő nevében kérik el a szelvényeket, illetve az üresen leadott lapokat úgy töltik ki, ahogy akarják - jegyezte meg.

A független képviselő szerint a mostani rendszerben lehetetlen ellenőrizni, hogy kik gyűjtötték össze az ajánlószelvényeket és hogy milyen szándékos provokáció” során kerülhetnek azok a pártokhoz. Mint mondta, ezért most előfordulhat olyan eset, hogy egy jelölt szabályosan jár el, de végül mégsem indulhat a választáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását