2024. szeptember 28. - Vencel

Pető: viszgálóbizottság kell a frekvenciaügy miatt

Szükség van a parlamenti vizsgálóbizottságra a rádiófrekvenciák körüli viták tisztázására - reagált Pető Iván SZDSZ-es politikus Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábja vezetőjének pénteki nyilatkozatára.
2009. október 30. péntek 21:00 - HírExtra
Az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormányon nem engedte ennek az intézménynek a működését, és ezt a gyakorlatot folytatják, amikor őket is érintő ügyről van szó. "A parlamenti vizsgálóbizottság intézményét a demokráciában a parlamenti kontroll gyakorlására használják" - fogalmazott.

Szijjártó Péter a Fidelitas budapesti médiakonferenciáján "demokráciához nehezen illőnek" nevezte Kóka János vizsgálóbizottság-javaslatát. Az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát "az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának" nevezte a politikus.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője pénteken nyílt levélben fordult Mesterházy Attila MSZP-s és Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőkhöz, akiktől azt kérte: a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen pártjuk támogassa, hogy soron kívüli döntéshozatallal állhasson fel az országos rádiófrekvenciák elosztása körül kirobbant vitát tisztázó bizottság.

A kérésnek az az előzménye, hogy a szerdai házbizottsági ülésen az SZDSZ már kérte: a házszabálytól való eltéréssel döntsenek hétfőn a bizottság létrehozásáról a rádiós frekvenciapályázatok ügyében. Akkor ezt az indítványt az MSZP elutasította, a Fidesz pedig nem nyilatkozott a szándékairól.

Kóka János az MTI-hez is eljuttatott nyílt levele szerint nemcsak a Sláger és Danubius rádiói hallgatói, hanem általában a joguralmat és a sajtószabadságot féltő demokraták is felháborodtak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pártdelegáltjainak minapi döntésén.

Az ORTT szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását