2024. szeptember 28. - Vencel

A Fidesz csökkentené a parlamenti létszámot

Ha a Fidesz erre felhatalmazást kap a választóktól, akkor a következő választás után csökkenti a parlament létszámát. Ezt Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója mondta az MTI-nek hétfőn, arra reagálva, hogy miért nem támogatták az SZDSZ és az MDF kisebb parlamentre vonatkozó javaslatának napirendre vételét.
2009. november 9. hétfő 20:04 - HírExtra
Répássy Róbert az mondta: a Fidesz meg akarja tartani a jelenlegi, vegyes választási rendszert, de úgy alakítja át, hogy legfeljebb 200 fős legyen a képviselők száma.

Az ellenzéki politikus szerint képmutatóak a szocialisták, hiszen már fél éve listákat, jelölteket állítanak, azaz a jelenlegi létszám szerint készülnek a választásokra.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz-frakció azzal, hogy hétfőn nemet mondott a parlament létszámának csökkentésére, leszavazta a saját elnökét. Az Országgyűlés többsége hétfőn napirendre vette az SZDSZ és az MDF által még márciusban benyújtott kisebb parlamenti alternatíváit felvázoló javaslatot.

Az MSZP elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy Orbán Viktor vasárnap Kecskeméten ismertette közjogi elképzeléseit, és ezek között kisebb létszámú, 200 fős parlamentet ígért.

"Ígérete szavatossági ideje alig egy nap volt" - fogalmaz Lendvai Ildikó.
A parlament 206 igen, 114 nem szavazat és két tartózkodás mellett tűzte napirendre hétfőn azt az SZDSZ-es és MDF-es képviselők által jegyzett, az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslatot, amely három különböző lehetőséget vázol fel a parlament létszámának 200 főre csökkentésére.

A napirendre tűzést az MSZP és az SZDSZ kezdeményezte.

A szavazás érdekesen alakult: igennel voksolt a KDNP öt és a Fidesz hét képviselője, valamint a függetlennek közül több volt MDF-es is. Megszavazta a napirendre tűzést például Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és Balsai István, volt igazságügyi miniszter, valamint a független Csapody Miklós.

Nemmel voksolt a Fidesz-frakció, a KDNP többi tagja és egy szocialista képviselő. Dávid Ibolya, az MDF elnöke tartózkodott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását